Maarius Suviste: toitu ei visata ära

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste
Maarius Suviste Foto: Arvo Meeks

Samal ajal, kui Saksa odavkett meie suuremates linnades oma kauplused avas ning inimesed sestap hiiglaslikes järjekordades seisid, visati nii mõneski Eesti toidupoes Vene tooted ukse taha prügikasti.

Visata toidukraam lihtsalt ära on kurjast. See on tobedus. Arusaamatu tegu. Rumalus. Eriti praegusel keerulisel ajal.

Mis vahet sel on, kus kalatooted või kastmed tehtud on, pealegi veel, kui selle eest on juba makstud – mis sellest ära visata. Mis sanktsioon see on või mis sellest kasu on, kui visatakse ära toit, mille eest Vene tehas kui tootja on raha kätte saanud.

Tõsi, ei ole välistatud, et säärane äraviskamise emotsioon tekkis mõnes poes ärevusest, vihast või kogenematusest. Seda enam tuleb kas või hetkeks peatuda, mõelda sügavalt järele ning teha ratsionaalseid otsuseid.

Selle asemel oleks võinud need tooted, mis enam meie poeriiulitele ei sobi, õigemini mida ei ole arusaadavatel põhjustel enam kohane müüa, annetada neile, kes praegusel raskel ajal abi vajavad. Ja neid ei ole vähe. Mida päev edasi, seda paremaks on õnneks selles suhtes olukord kuuldavasti läinud ning lettidelt kadunud teatud riikide tooted leiavad tee abivajajateni. Meil või mujal.

Nii kaua, kuni veel saab ja meie lettidelt leiab, ostkem Ukraina tooteid.

Tundub, et õigesti käituvad need poeketid, kes müüvad nimetatud tooteid, sealhulgas toiduaineid nii kaua oma lettidel, kuni neid jagub. Nii kaua, kuni laod tühjaks saavad. Ning uusi sääraseid enam nendest riikidest peale ei osteta ega tulemas ole. Ja pole ju ka tarvis.

Nagu kuulda on, siis Venemaa ja Valgevene kaupade müügist eemaldamisel on meie kaubandusele väike mõju. Sisuliselt olematu, kui võtta arvesse, et suurtes jaekettides moodustavad nende riikide kaubad üks-kaks protsenti kogumahust. Selle hulka kuuluvad näiteks mitmesugused joogid ja ka alkohol, kuivained, maiustused, kalatooted, kastmed ja muidugi sool.

Küll tulevad asendused peale. Kaupmeeste sõnul asenduste laine alles algas ning aega võtab, aga asenduse saab. Ka soola puhul, mille letid on tühjaks tehtud või tühjaks ostetud. Kuigi juba praegu leiab hea tahtmise korral soola, mis saabunud näiteks Sloveeniast. Lihtsalt võtvat aega, kui letid taas täituvad, seega oodakem. Ja küll samas täienevad ka tatravarud.

Nii kaua, kuni veel saab, ostkem Ukraina tooteid. Praegu müüakse siinseid laovarusid ning arusaadavatel põhjustel uusi tooteid siia niipea peale tulemas ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles