Kandles tuleb kaks eriilmelist kontserti

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Praegu asub ainuke koht, kus Võrus kino vaadata saab, Liiva tänaval asuvas kultuurimajas Kannel.
Praegu asub ainuke koht, kus Võrus kino vaadata saab, Liiva tänaval asuvas kultuurimajas Kannel. Foto: Arvo Meeks

Võru kultuurimaja Kannel pakub täna muusikasõpradele kaht eriilmelist kontserti. 

Kõigepealt saavad huvilised osa Võru gümnaasiumi valikainekursuse «Teeme muusikat!» muusikalihittide kontserdist.

Esitatakse katkendeid 15 muusikalist, millest tuntuimad ehk «Helisev muusika», «Hüljatud», «Minu veetlev leedi», «Oklahoma», «Ooperifantoom» ning «West Side Story». Laval on kokku 22 gümnasisti. Kontserdi muusikajuht on Silja Otsar, koreograafia on loonud Janeli Sikaste ja Mailis Post.

Veidi hiljem astub sealsamas üles trio, kuhu kuuluvad Camillo Cabassi (tšello), Jorma Toots (klaver) ja Vitalij Regensperger (viiul). Muusikud esitavad kokku kolm teost Šostakovitši ja Schnittke sulest.

Kõik kolm pala on emotsionaalselt erakordselt laetud ja loodud murrangulistel aegadel heliloojate elus.

Šostakovitš lõi oma esimese teose klaveritriole 1923. aastal, olles vaid 16-aastane. Sel ajal oli tema elus mitmesuguseid muutusi. Lühikest aega pärast tema isa surma avastati Šostakovitšil tuberkuloos ning ta saadeti Krimmi kosuma. Krimmis armus ta Moskva professori tütresse ning põimis heliloomingusse müriaadi emotsioone: ekstaasist meeleheiteni.

Teise maailmasõja keeristes lõpetas Šostakovitš oma teise klaveritrio (op 67). Pala peegeldab sõjakannatusi, kuid kätkeb endas ka ootamatult lahkunud sõbra, kirjanik Ivan Sollertinski surma. Schnittke lõi oma ainsa klaveritrio algselt keelpillidele. Pärast pala lõpetamist tabas heliloojat insult. 1992. aastal vaatas ta keelpillitrio üle ning tegi seal muudatusi. Trio järgib mitmeti Šostakovitši stiili, kuid on veelgi süngem ja pessimistlikum kui oopus 67.

Schnittke loob lummava pildi meeleheitest, irooniast, vägivallast ja nostalgiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles