RMK hakkab õige pea keset Otepääd metsa raiuma

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Valgamaa metsaülem Risto Sepp on käinud mitu korda Otepääl Apteekrimäel koosolekutel selgitusi jagamas, mis riigimetsas lähiajal juhtuma hakkab.
Valgamaa metsaülem Risto Sepp on käinud mitu korda Otepääl Apteekrimäel koosolekutel selgitusi jagamas, mis riigimetsas lähiajal juhtuma hakkab. Foto: arhiiv

Otepää Apteek­rimäel on riigimetsa majandamise keskuse (RMK) eestvedamisel algamas raietööd põhjendusega likvideerida üraskirüüsteid ja ohjeldada edasist levikut. Loodusemees Arne Aderi sõnul pole aga võimalik välistada kahtlust, et üraskid on lihtsalt kavandatava raie ettekääne.

RMK kavandab looduskaunil Otepääl Apteekrimäe kõrgendatud avaliku huviga alal raieid põhjendusega, et see aitab likvideerida üraskirüüsted. RMK teatel on raieid plaanis teha nii sanitaarraiena, mille käigus eemaldatakse kahjustatud puud, kui ka lageraiena aladel, kus üraskikahjustuse tulemusel on mets muutunud liiga hõredaks, teisisõnu harvikuks.

Raie tehakse varakevadel, et vältida lindude häirimist pesitsusajal. «Kevadel soojade ilmadega maa seest talvitumast tulevate ja lendlust alustavate üraskite kinnipüüdmiseks raiume ka veel vaigulõhnalisi tooreid puid, niinimetatud püünispuid. Need jätame metsa ootama aega, mil üraskid toored puud asustavad,» lausus RMK Valgamaa metsaülem Risto Sepp. «Püünispuude üraskitega asustamist jälgime ja veame need metsast välja siis, kui nad on kevadel uusi elukohti hõivama ja paljunema suundunud üraskid kinni püüdnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles