Väetise kõrge hind paneb põllumehed raske valiku ette

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Võru vallas enam kui tuhandel hektaril põllumaal majandava Väikemetsa talu peremees Taavi Serv kinnitas, et väetise hind on tõusnud vähem kui aastaga kolm-neli korda.
Võru vallas enam kui tuhandel hektaril põllumaal majandava Väikemetsa talu peremees Taavi Serv kinnitas, et väetise hind on tõusnud vähem kui aastaga kolm-neli korda. Foto: Arvo Meeks

Ukraina sõjast tingitud väetise mitmekordne hinnatõus seab põllumehed valiku ette, kas vähendada maha pandava väetise kogust ning saada seetõttu viletsam saak või võtta kallist väetist kasutades suurem risk, kui aasta peaks põuane tulema.

Võru vallas enam kui tuhandel hektaril põllumaal majandava Väikemetsa talu peremees Taavi Serv kinnitas, et väetise hind on tõusnud vähem kui aastaga kolm-neli korda. «Ostsime kevadeks väetise ära õigel ajal, juba eelmisel suvel, kui väetise hinnad olid just tõusma hakanud,» rääkis Serv. «Eks meil oli natukene ka pimedat õnne, sest ega me tollal nii suurt kriisi ette näinud.»

Serva sõnul maksab väetise tonn praegu ligikaudu 1200 eurot ning valitseb teadmatus, mis sügis toob. «Me ei tea, kas väetise hind jääbki nii kõrgeks ning peame kevadeks plaanitud varust midagi alles jätma või hind ikkagi mingil määral langeb,» tõdes Serv. «Aasta­tagusele tasemele hind kindlasti ei lange, tonni maksumus võib jääda tuhande euro kanti,» lausus Serv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles