INTERVJUU ⟩ Psühholoog: valu on iga jumala päev nendega

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Lõuna-Eesti erihooldusteenuste keskuse psühholoogi Kersti Kõosaare sõnul on oluline pakkuda sõjapõgenikele usalduslikku suhet, mis aitaks neil läbielatuga toime tulla.
Lõuna-Eesti erihooldusteenuste keskuse psühholoogi Kersti Kõosaare sõnul on oluline pakkuda sõjapõgenikele usalduslikku suhet, mis aitaks neil läbielatuga toime tulla. Foto: Arved Breidaks

Ukrainast saabuvatel sõjapõgenikel kulub üleelatud vapustustega toimetulekuks aastaid ja kõik nad paraku ei tulegi sellega toime, ütleb psühholoog Kersti Kõosaar. Tema sõnul on praegu kõige haavatavamad eakad ja lapsed.

Sõjapõgenikele pakutakse materiaalset abi elu sisseseadmiseks Eestis, aga kas paketti peaks kuuluma ka psühholoogiline abi?

Absoluutselt peaks. See on väga hull lugu, mis nende inimestega on juhtunud. Kui inimene on tundnud surmahirmu ja kaotanud kõik nii lühikese aja jooksul, on tema emotsioonid väga erinevad. Selge on see, et neid emotsioone surutakse alla. Õnneks on inimkeha nii loodud, et kõigepealt tuleb šokifaas, mis lubab meil ellu jääda ja annab emotsioone tükikeste kaupa, mitte kõik korraga ei lajata vastu lagipead. Aga need jäävad meie sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles