GALERII Põlva kultuurikeskuse täitsid Ukraina toetuseks isamaalised laulud

Mati Määrits
, reporter
Copy

Põlvamaa sõpruspiirkonna Kulõkivka (Kulikovka) heaks reede õhtul Põlva kultuuri- ja huvikeskuses korraldatud toetuskontserdi kulminatsiooniks kujunes René Eespere sümbolväärtusega laulu «Ärkamise aeg» ühislaulmine.

Saalitäis põlvalasi seisis solistidega kaasa lauldes püsti, süüdates taskulambid telefonides. Pärast solistide tänamist kollaste lilleõitega lauldi «Ärkamise aega» veel kord.

Toetuskontserdil astusid üles Põlva- ja Võrumaa solistid, kellest nooremad on tuntust kogunud Margot Suure ja Riivo Jõgi käe all: Rita Ray, Meelis Hainsoo, Margot Suur, Sireli Salum, Arhanna Sandra Arbma, Gete-Ly Vija, Minna-Emilie Vürst ja Hellika Otsar. Neid saatis Tallinna Politseiorkester Riivo Jõgi juhatusel.

Kavas olid armastatud laulud Arne Oidi, Rein Rannapi, Siiri Sisaski, Tõnis Mägi, Kristi Raiase, Ülo Vinteri, Rene Eespere jt sulest, sh «Rahu», «Kodulaul», «Kui mind kutsud sa», «Päike ikka paistma jääb».

«Tunne on kibemagus siin laval olla – aga see on ühendav,» tunnistas Rita Ray.

«Täna on see õhtu, kus kahurid kõnelevad, aga muusad ei vaiki,» lisas Meelis Hainsoo.

Toetuskontserdi lõpus tänas Põlva vallavanem Martti Rõigas vallavalitsuse poolt kõiki, kes on avanud oma südame Ukrainale, sh sõpruspiirkonnale Kulikivkale. «Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles mõned päevad tagasi, et tugev ei tähenda suurt. Tugev on vapper ja valmis võitlema oma riigi ja maailma kodanike elude eest. Tänane kontsert on tugev tahteavaldus ja siiras soov meie sõpru Ukrainas sellel keerulisel ja kurval ajal aidata,» toonitas omavalitsusjuht.

Chernihivi oblastis, Kiievist põhjas asuvat Kulõkivkat seob Põlvamaaga 52 aastat sõprussidemeid. Rõigase andmeil Kulõkivkas otsest lahingutegevust viimastel päevadel toimunud ei ole – küll on aset leidnud mitmeid intsidente ning põlema süüdatud maju. Kehtestatud on komandanditund, mistõttu liikumine tänavatel on keelatud kella üheksast õhtul hommikul kella kuueni. Elatakse ja ööbitakse keldrites. Naised valvavad kodusid, mehed on rindel.

Vaatamata keerulisele olukorrale on kulõkivkalased olnud ise abistajad, toetades Chernihivist tulevaid põgenikke – toimub ju seal aktiivne lahingutegevus. Kolmapäeval õnnestus Kulikivkasse üle pika aja tarnida toiduaineid, mida kohalikud püüavad sõiduautodega mööda kõrvalteid liikudes oblastikeskusse toimetada.

Põlvamalt esimesena kogutud rahaline abi on Rõigase teada Kulõkivkasse juba pärale jõudnud – 6000 euro eest soetati kuuliveste ja ravimeid. «Ka tänase kontserdiga saadud tulu 6145 eurot läheb teele nii kiiresti, kui see on võimalik. Aitäh teile!» pöördus ta saalitäie rahva poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles