GALERII ⟩ Rahvatantsijad võtsid kevade vastu rehetoas

, kultuuritöötaja
Copy

Põlvamaa rahvatantsurühmad leidsid kohati keeruliseks kujunenud talvisele proovidehooajale energilise ja tantsurõõmust pakatava väljundi laupäeva õhtul Põlva kultuuri- ja huvikeskuse suurel laval, mis sedapuhku rehetoa aset täitis.

Kontsert-etendus sai alguses Mooste rahvamuusikakooli pilliõpilaste videosalvestusega, kus kõlas Ukraina helilooja Mykola Leontovitši seatud rahvalaul Šedrik. Rahvamuusikute südamest tuleva sooviga sõjakoleduste lõppemiseks ühinesid kõik rahvatantsijad ning publik.

Põlva Päntajalad alustasid hoogsa tantsuga «Veel kord», mis vabastas linnaahelaist ning tõi ansambel Kõhukeste saatel kõik maale rehetuppa kokku. Veriora tantsurühm Paras paar jätkas rahvalike ingliskadega. Poloda piigad naabervallast lõid hetkeks lava lausa särama oma uhketes riietes «Kadrelit» tantsides. Kanepi Kangete süit rahvalikest tantsudest tõi esile rahvatantsu erilisuse. Põlva Memmed olid hoogsad ja rõõmsameelsed «Memmede reilendrit» tantsides.

Kevadeaja juhatas rehetoas sisse ansambel Kõhukesed, kes «Lisa-lugu» esitades tõstatasid küsimuse, kas töötada raha pärast või raha eest ning et pillimehe jaoks on olulised silmad, mis säravad terve peoõhtu.

Päikesele tantsisid päikeseliselt soojalt Rappinvöö naised. Naisrühm Meie Kirsid olid tõeliselt laupäevaõhtus tantsuga «Sann kütte». Naisrühm Värten jätkas tantsuga «Linad puhtaks» ning Kabuvilistlaste mehed käisid Virus vihtlemas. Kevadise laupäevaõhtu lõpetasid Helgerid «Holsta valsiga».

Suvise pööripäeva meeleolus oli Veriora memmederühm Eideratas, tantsides tantsu «Jaanipäev». Räpina ühisgümnaasiumi neiduderühma Patsikud liikmed olid tantsuplatsil tõeliselt armsad, tantsides «Neiukesed noorukesed». Paras Paar on ikka alati üksmeelne ning «Kokkuhoiu polka» esitasid nad koos ansambliga Kõhukesed.

Kelmikad ja emotsionaalsed tantsud olid kohe järjestikku: «Kats kitse» esitas tantsurühm Pihlamarjad ning tantsu «Viru memmed» naisrühm Soolo. 1-2-3-4-5-6-7 lugesid tantsuloole kaasa Räpina ühisgümnaasiumi pererühma suured ja väikesed tantsijad. Suveaja lõpetas Kanepi Vunkratas «Memmede Kaera-Jaaniga».

Rehetoa sügisesse jõuti Kõhukeste looga «Sangaste polka» ning kohe järgnes «Ää-tu-tuustepp» Kabuvilistlastelt. Toomas Ojasaare lõõtsaloo saatel esitas tantsurühm Murelid «Käru polka». Vihista Viisku vihtus hoogsas rütmis «Kohvireilendrit» ning Tantsurõõm nõtkel sammul «Lössi».

Lõputantsuna ettekandele tulnud «Kaera-Jaan» Kabuvilistlaste esituses Kõhukeste saatel oli nii energiline ja järjest hoogu koguv, et publikule paistis, justkui tantsujalad ei puudutanudki põrandat.

Õhtu piletitulu ja rahvatantsijate rahaline panus otsustati üheskoos anda Ukraina sõprade toetuseks.

Suur tänu kõikidele rahvatantsijatele, pillimeestele ning juhendajatele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles