Noore käsitöömeistri tiitel tuleb Räpinasse

Mati Määrits
, reporter
Copy
Helene Maria Skovgaard.
Helene Maria Skovgaard. Foto: Erakogu

Laupäeval Tallinnas Hopneri majas toimuval Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu laiendatud volikogul ja sellele järgneval tänupeol pälvib tunnustuse «Noor käsitöömeister» Räpina aianduskooli tekstiilkäsitöö eriala õpilane Helene Maria Skovgaard.

Räpina aianduskooli juhtõpetaja Karin Otsuse sõnutsi on Helene Skovgaard käsitöötegija, kes laseb ennast õpetada ka siis, kui ta asjast juba midagi teab. Juhtõpetaja hinnangul on tunnustuse saaja rahulik, sihikindel ja heasoovlik, hea silma ja käega tegija.

«Enne meie juurde tulekut tegeles ta aktiivselt viikingiaja taaskehastamise mängudega. Vastuvõtuvestlusel oli tal kaasas enda konstrueeritud ja teostatud, turvise alla käiv korsetilaadne pehmendus. Ja lõputöö teemaks on valitud ajaloolise rüü valmistamine,» märkis Otsus.

Skovgaard koob ise kangastelgedel kanga ja õmbleb sellest kõigi keskaegsete reeglite järgi rõivad.

«Ta on selle teemaga seoses teinud ka põhjaliku uurimistöö,» lisas juht- õpetaja.

Tikkimisõpetaja Merle Randla hinnangul on Helene Maria tööd läbimõeldud, kaunilt kavandatud ja meisterlikult teostatud.

«Tal on tuntavalt oma stiil. Tema tagasihoidliku olemuse ja pühendumisega valmivad imelised käsitööesemed,» lausus ta.

Silmuskudumise õpetaja Maaja Kalle tähelepanekutel ei loe õpilane tööle kulunud tunde ega arvesta selle teostamise keerukust, vaid püüdleb parima tulemuse poole. Eriti inspireerib Ruhnu teema. Teeb imelisi akvarellitehnikas kavandeid. «Minu arvates on Helene tõeline pärandvara edasikandja,» leidis ta.

Kangakudumisõpetaja Lüüli Kiik lisas, et Helene-sarnast õpilast sooviks iga õpetaja endale. Käeliselt andekas, loov, sihikindel ja iseseisev. Püstitab endale keskmisest keerukamaid ülesandeid, millega suudab alati väga hästi toime tulla.

Ülle Sarnit, kes annab käsitööesemete õmblemist ja materjaliõpetust, märkis, et iseseisva praktika käigus tegeles Helene Skovgaard keskaegse kleidi lõike valmistamise ja õmblemise tehnoloogia uurimisega ning läbis protsessi praktiliselt. Omaalgatuslikult kasutas ta lõike tegemiseks eelnevalt valmistatud mannekeeni. «Isikupärane värvitaju ning joonistusoskus võimaldavad luua väga kauneid-maitsekaid käsitööesemeid. Tema tööd on väga isikupärased ja julged,» leidis Sarnit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles