Kohvitarõ kolib päevaks pealinna

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Inara Luigas peab Mikitamäel omapärast söögikohta.
Inara Luigas peab Mikitamäel omapärast söögikohta. Foto: Arvo Meeks

Tallinnas Kumus leiavad 10. aprillil aset näituse «Talomuro ilmaruum. Lõuna-Eesti loojad» lõpuüritused: töötuba «Täpiline maailm», mille käigus luuakse templitega täpitehnikas maal, ja kuraatoriekskursioon koos näituse kokku seadnud Liis Pählapuuga.

Lisaks pakub Kumu aatriumis terve päeva mitmesuguseid hõrgutisi Setomaalt pärit Inara Vanavalgõ Kohvitarõ.

Kohvitarõ asub Setomaa vallas Mikitamäe külas. Seal pakutakse nii traditsioonilisi seto toite kui ka soome-ugri mõjutustega roogi. Kohvitarõ on võtnud suuna ajas tagasi: oma esivanemate toiduretseptide ja maitsete lätete juurde, lihtsate ja ressursisäästlike toitude juurde. Ka korraldatakse seal õpitubasid ja rahvakalendri tähtpäevade pidustusi. Samuti saab kuulata lugusid Setomaast, aga ka lihtsalt kohvi juua.

Näitusel «Talomuro ilmaruum» uuritakse, kuivõrd mängis Lõuna-Eesti kunstnike loomingus rolli kohavaim; miks sündisid just siin Eesti 20. sajandi alguse radikaalseimad kunstiuuendused; kuidas kujundasid Lõuna-Eesti kuvandit vanavara kogumisretked; millisena on kunstnikud näinud siinset loodust, kultuuri ja inimest. Samuti seda, kuidas Lõuna-Eestist kujunes puhkusekultuuri ja 1930. aastate patriootilise ideoloogia lipulaev ja miks peeti Setomaad ja Petserit kunstnike seaks eksootilisteks paikadeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles