Valgamaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võitjad Indrek Salis (paremal) ja Illar Tõnisson koos mängu ühe korraldaja Kadri Steinbachiga
Võitjad Indrek Salis (paremal) ja Illar Tõnisson koos mängu ühe korraldaja Kadri Steinbachiga Foto: Valdur Sepp/Otepää Vallavalitsus

Mälumängus osales 12 tiimi

Otepää kultuurikeskuses leidis aset mälumäng Otepää Kevad. Osales 12 kaheliikmelist võistkonda, kes pidid vastama 70 küsimusele.

Üle Eesti kohale tulnud kilbarite seas võitsid mängu Indrek Salis ja Illar Tõnisson Tallinnast 108 punktiga, hõbemedalid said Kaarel Silmato ja Matis Song Tartust ning pronksi Jevgeni Nurmla ja Mati Räli Tallinnast.

Valgamaa parimad olid Urmas Kuldmaa ja Valdis Meos, kes napilt edestasid viimaste küsimustega paari, kuhu kuulusid Kalev Lõhmus ja Madis Mikk. Valgamaa kolmandad olid väga südikalt esinenud noored Romek-Andreas Reigo ja Kaur Karjus.

Mälumängu korraldas Otepää linnaraamatukogu. LEPM

Muuseumi külastajatele juhatab teed e-giid

Valga muuseumis saab nüüdsest oma teejuhina püsiekspositsiooni külastamisel kasutada e-giidi. Tegu on seadmega, mille menüüst saab valida huvipakkuva teema. «See on justkui kuuldemäng ja giid üheskoos. Peale eesti keele on teejuht olemas veel neljas keeles: inglise, vene, soome ja läti. Teemasid on kokku kakskümmend viis,» tutvustas muuseumi juhiabi-varahoidja Marju Rebane.

Seni on e-giidi uudistamas käinud üle viiekümne lapse Valga Priimetsa koolist. Noored eksperdid on märkinud, et ei olnud varem e-giidiga kokku puutunud ega osanud oodatagi, et see nii huvitav on. «Õpilased jäid külastusega väga rahule ning tõid välja, et see on põnev viis oma kodumaa ja linna ajalugu uurida,» lisas Rebane. TIIT LOIM

Õru lasteaeda soojendab nüüd masin

Õru lasteaed sai uue küttesüsteemi. «Nüüd soojendavad meie laste mänguruume radiaatorid seinal ning all keldris undab ja prõgiseb uus ja uhke pelletikatel,» rõõmustas Õru lasteaia-algkooli direktor Siiri Anier.

Õru lasteaiale ja noortekeskusele ehitasid uue küttesüsteemi Kyte.ee OÜ meistrimehed. «Oma nõu ja jõuga abistas meid välitööde juht Andres Saarep,» ütles Anier.

Süsteemi uuendamiseks tuli ehitada kahekorruselisse hoonesse keskkütte katlamaja ning varustada see torustiku ja radiaatoritega. Vanad ahjud oli amortiseerunud, kuid jäeti alles. Uus süsteem on aga igati nüüdisaegne, sisaldades automaatikal põhinevat pelletikatelt ja -mahuteid. Kuna tegu on ahiküttega hoonega, sai kasutada korstnaid, paigaldades sinna hülsid. Ka vahetati uksed ning paigaldati kahele korrusele radiaatorid ja katusele pääsemiseks redel.

Valla ehitus- ja planeerimisteenistuse juhataja Urmas Möldre sõnul jääb kevadesse lisatööna üksnes valguskastide paigaldamine suitsu eraldamiseks. Tööde maksumus oli 59 940 eurot. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles