Võimuliit sättis lisaeelarve jõujooned paika

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Jaak Aab
Jaak Aab Foto: Postimees

Esmaspäevasel valitsuskoalitsiooni kohtumisel leppis valitsus põhimõtteliselt kokku 2022. aasta lisaeelarve koostamises, eelnõu peaks valmima lähinädalatel.

Riigihalduse minister Jaak Aab tõdes, et esmaspäeval alanud läbirääkimistel on plaanis leida lisarahastus valdkondadele, mis julgeoleku- ning majanduskriisi valguses vajavad kõige enam järeleaitamist.

«Kindlasti on ette nähtud kulud selle aasta kaitse- ning sisejulgeoleku valdkonna investeeringutele, mis tulenevad eelmise nädala valitsuskabineti otsusest tugevdada riigikaitset. Need kulud nähakse ette kaitseministeeriumi ja siseministeeriumi eelarvetes. Vajalikud rahasummad elanikkonna kaitse tugevdamisel tuleb ette näha omavalitsustele,» märkis minister.

Aabi sõnul on Keskerakond viimastel nädalatel teinud koalitsioonipartnerile mitu ettepanekut energiajulgeoleku, energiavarustuse tagamise ja hinnatõusude leevendamise asjus.

«Oleme koalitsioonis põhimõtteliselt kokku leppinud, et energiavarustuse kindlustamiseks ja energia hinnatõusude ohjeldamiseks on lähiajal tarvis hankida gaasivaru, võtta kasutusele LNG terminal Paldiskis, teha investeeringuid elektrivõrkudesse ja toetada investeeringuid taastuvenergia väiketootjatele,» rääkis ta. Täpsemad lahendused nendes küsimustes esitab valitsuskabinetile majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Riigihalduse minister rõhutas, et lisaeelarvega tuleb ette näha rahastus sõjapõgenikele osutatavateks teenusteks nii riigiasutustele kui ka omavalitsustele. Toidujulgeoleku kindlustamiseks tuleb põllumeestele eraldada suurusjärgus 5 miljonit eurot, millele lisandub Euroopa Liidu toetus 2,5 miljonit eurot.

Keskerakond tegi Aabi sõnul oma ettepanekud ka energiakandjate ja kütuste hinnatõusu leevendamiseks ning riskirühmade toimetuleku toetamiseks. «Reformierakonna esindajad olid nõus neid ettepanekuid kaaluma, konkreetsete lahenduste juurde tullakse tagasi lähiaja kohtumistel,» lausus ta.

«Keskerakonna valitsusdelegatsiooni juhina võin olla rahul sellega, et oleme leidnud lahendused mitmele katsumusele, millega Eesti lähiajal silmitsi seisab. Aga jätkame intensiivset tööd, et leida vastused ülesjäänud küsimustele. Eriti selles osas, mis puudutab inimeste toimetulekut olukorras, kus jätkub kiire hinnatõus,» lisas Aab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles