Bercman rajab Põlvasse Eesti esimese nutitee

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Põlva linna Kesk ja Jaama tänavale rajatakse nutitee.
Põlva linna Kesk ja Jaama tänavale rajatakse nutitee. Foto: Arvo Meeks

Põlvasse tuleb aasta lõpuks 14 nutikast ülekäigurajast ja kuuest autode keskmise kiiruse mõõtmise pilootseadmest koosnev Eesti esimene nutitee.

Projekti maksumus on 176 000 eurot ning vallavalitsuse korraldatud hanke võitis liiklusohutusseadmete arendaja Bercman Technologies koostöös Bercmani gruppi kuuluva asjade interneti ja autonoomsete süsteemide arendusettevõtte Krakul OÜga.

Põlva vallavanema Martti Rõigase sõnul vajab liiklusohutuse kohalt Põlvas tähelepanu linna tuiksooneks olev suurima liiklussagedusega tee. Kesk ja Jaama tänavast koosneval teelõigul on 14 ülekäigurada ja seda läbib ööpäevas umbes 5000 sõidukit.

Umbes sellised hakkavad välja nägema ülekäigukohad.
Umbes sellised hakkavad välja nägema ülekäigukohad. Foto: Bercman Technologies

«Kehtib reegel, et igasugune ennetav tegevus on parem kui õnnetus ja siinkohal soovime viia liiklusohutuse Põlva peamisel tänaval uuele tasemele, kus lisaks nutikatele ülekäiguradadele mõõdetaks Eestis esimest korda ka sõidukite keskmist kiirust,» selgitas ta.

Bercmani juhi Mart Suurkase sõnul on Eesti esimese nutitee eesmärk suurendada liiklusohutust, mõjutada autojuhtide liikluskäitumist ja vähendada kiiruse ületamisi.

«Nutitee reguleerimata ülekäigurajad annavad liiklejatele valgussignaali abil märku lähenevast ohust. Lisaks on seal numbrituvastusega kaamerad, mis mõõdavad autode keskmist kiirust. Nutitee alguses ja lõpus on 4G-ühendusega muutuva teabega märgid, mis annavad autojuhtidele teada tema auto keskmise kiiruse ning vastavalt tulemusele kiidab või laidab märguandega,» kirjeldas Suurkask.

Tema sõnul on tal hea meel, et Põlva on otsustanud olla nutikate liikluslahenduste valdkonnas teenäitaja. «Usun, et Põlvast saab hea eeskuju teistele Eesti ja ka teiste riikide linnadele, kuidas rahustada liiklust ja mõjutada nutikalt liiklejaid kiirust vähendama.»

Keskmise kiiruse mõõtmise lisafunktsiooniga nutika ülekäiguraja lahendused hakkavad paiknema Kesk ja Jaama tänaval asuval 2,7 kilomeetri pikkusel teelõigul. Bercman Technologies juhatuse liikme ja tehnoloogiajuhi Jaan Hendrik Murumetsa sõnul saab Põlva vallavalitsus ligipääsu nutitee haldusportaalile, kus on võimalik hallata kogu lahenduse toimimist ning jälgida statistikat.

«Masinkujul loetavad andmed hoiustame spetsiaalses haldusprogrammis, mis kasutab Telia asjade interneti lahendust. Haldusportaalis on võimalik mugavalt andmeid analüüsida ja teha selle põhjal järeldusi liiklusohutuse suurendamiseks,» lisas Murumets. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles