Tuul viis sadadest kodudest elektri

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Suure osa elektrikatkestustest põhjustavad elektriliinidele langenud puud.
Suure osa elektrikatkestustest põhjustavad elektriliinidele langenud puud. Foto: Elektrilevi

Eestit tabanud järjekordne torm on viinud täna hommikul mitmesajast Võrumaa kodust elektri.

Veidi enne kella kaheksat oli Elektrilevi katkestuste kaardi andmetel Võrumaal elektrita 401 voolutarbijat, neist 400 Antsla vallas. Nii Valga- kui ka Põlvamaal oli siis vaid üks rikkeline katkestus.

Juba kella kaheksa ajal oli aga Elektrilevi andmetel elekrivarustus kõikjal Antsla vallas taastatud ja nii Põlva- kui Võrumaal vooluta vaid üks ettevõtte klient. Üle Eesti oli vooluta tarbijaid 671, neist enim ehk 412 Ida-Virumaal.

Kella 9.30 ajal oli aga just Võrumaal maakondade võrduses enim elektrikatkestusi. Kokku oli Elektrilevi katkestuste kaardi andmetel siis maakonnas vooluta 334 tarbijat, kõik Võru vallas. Üle Eesti oli elekrita majapidamiste arv tõusnud 764 peale.

Kella 12.35 ajal oli olukord parem. Lõuna-Eestis oli siis elektrita 61 tarbimiskohta Võrumaal, neist enamik Rõuge vallas, ja 17 tarbimiskohta Põlvamaal Kanepi vallas.

Kella 15.05 ajal oli üle Eesti elektrita majapidamisi Elektrilevi andmetel 470. Neist enim ehk 162 asusid Lääne-Virumaal. Põlvamaal Räpina vallas oli elektrita 70 inimest, üksikuid rikke tõttu vooluta jäänud majapidamisi oli ka Valga- ja Võrumaal. Seevastu kl 16 ajal oli kolme maakonna peale vooluta veel vaid kaks majapidamist: üks valga- ja üks Võrumaal.

Mõnegi katkestuse taga võivad olla murdunud puud. Näiteks kell 6.45 käisid päästjad Kanepi vallas Veski külas eemaldamas teelt murdunud puud. Kell 7.24 aga teatati, et Võru vallas Mäekülas on murdunud puu kukkunud isoleeritud elektriliinile. Päästjad eemaldasid puu liinilt.

Ilmateenistus andis esialgu tänaseks kogu Eestile esimese taseme hoiatuse. Prognoosi kohaselt jätkub paljudes kohtades tihe lörtsisadu, edela ja läänetuule puhangud ulatuvad kuni 20 m/s.

Täna hommikul kella 7 ajal puhus Valgas lõunatuul 6 m/s, puhangud ulatusid aga kuni 13,4 m/s. Võrus mõõdeti lõunatuule tugevuseks 7,4 m/s, puhanguti 13,8 m/s. Tund hiljem oli Valgas tuule tugevus 6,1 m/s, puhangud kuni 12,9 m/s. Võrus mõõdeti tuule tugevuseks 6,3 m/s, puhangud ulatusid aga kuni 15,8 m/s.

Kella 15ks oli torm veelgi tugevnenud ja nii Hiiu- kui Saaremaa saanud teise taseme hoiatuse. Tuul võib saartel küündida kuni 25 m/s ja sellega võib kaasneda lörts.

Tuul oli tugevnenud ka Lõuna-Eestis. Valgas mõõdeti selle tugevuseks kella 15 ajal 8,2 m/s, puhanguti 18 m/s. Võrus oli tuule tugevus 7,7 m/s, puhanguti 14,4 m/s. Kui kella 16 ajal aga näitas tuul nõrgenemise märke, siis kella 17 ajal oli tuuleiilid taas tugevnenud: Valgas ulatusid need kuni 16,3 m/s, Võrus aga 16,4 m/s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles