Seireuuring toob selgust koroona hetkeolukorda

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Tartu Ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul ei saa koroonalainet veel lõppenuks pidada.
Tartu Ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul ei saa koroonalainet veel lõppenuks pidada. Foto: Eero Vabamägi

Algab koroonaviiruse seireuuringu uus etapp. Seireuuringu juhi, Tartu ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul oli märtsi alguses toimunud etapi ajal näha, et nakatumise tipp­aeg on möödas. Samuti selgus, et ligi 90 protsendil täisealistest elanikest olid tekkinud ka koroonaviirusevastased antikehad.

«Märtsi keskpaigast leevendas valitsus koroonapiiranguid ja nüüd soovime jälgida, kas eelmise etapi käigus nähtud viiruse levimuse langus­trend on püsiv,» ütles Kalda.

Märtsis kogutud proovid näitasid, et koroonaviiruse omikrontüvi on deltatüve täielikult välja vahetanud. «Meie andmeil oli märtsis seejuures valdavalt tegu omikrontüve nakkavama alamvormiga,» selgitas Kalda.

11. aprillini kestva etapi käigus kutsutakse juhuvalimi alusel uuringusse ligi 2500 täisealist elanikku.

Uuringufirma küsitleb osalisi telefoni teel. Küsitletutele saadetakse proovivõtuaja broneerimiseks veebilink või helistatakse avaliku testimise kõnekeskusest.

Testimispunktis võetakse koroonaviiruse proov ja samas saab anda veeniverd antikehade hulga määramiseks. Eakad ja piiratud liikumisvõimega inimesed saavad tellida koju testimisbrigaadi.

Positiivse viiruseproovi andnud inimestega suhtleb uuringumeeskond kahe kuni nelja nädala jooksul, et jälgida haiguse kulgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles