Sellelgi kevadel ei sõltu põhikooli lõpetamine eksamitulemustest

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Õpilane põhikooli lõpueksamil.
Õpilane põhikooli lõpueksamil. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Valitsus otsustas siduda ka sel aastal sarnaselt kahe eelneva pandeemiast mõjutatud õppeaastaga põhikooli lõpetamine lahti lõpueksamite tulemustest.

Põhikooli lõpueksamid on sel õppeaastal kohustuslikud, kuid eksamitulemused ei ole põhikooli lõpetamise otsuse tegemise aluseks.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna sõnul on praegused põhikooli lõpetajad õppinud kogu kolmanda kooliastme ehk 7.-9. klassini koroonaviiruse tingimustes. «Õpilaste õppimisvõimalused on viimastel aastatel olnud ebavõrdsed, sest nakkuskollete tõttu on vaheldunud kontakt- ja distantsõpe ning paljud õpilased on pidanud ka eneseisolatsiooni tõttu nädalaid distantsilt õppima,» selgitas minister. «Uuringute põhjal saame öelda, et distantsõpe ei ole kontaktõppega samaväärne.»

Kui tavapäraselt on põhikooli lõpetamise üks tingimus lõpueksamite sooritamine vähemalt tulemusele «rahuldav», siis sel aastal märgitakse lõputunnistusele protsent eksami maksimaalsest tulemusest. Ühtlasi kaob vajadus parandada hinnetele «nõrk» või «puudulik» sooritatud lõpueksamit koolieksamiga. Lisaeksam tuleb korraldada vaid eksamilt puudunud õpilastele.

Põhikooli lõpetamiseks on vaja sooritada põhikooli lõpueksamid, milleks on eesti keel või eesti keel teise keelena, matemaatika ja üks eksam õpilase valitud õppeaines. Lisaks on vajalik tingimus õppeainete viimaste aastahinnete tulemus vähemalt «rahuldav» või «arvestatud» ja õpilase kolmandas kooliastmes sooritatud loovtöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles