Piirivalvurid ei lubanud Eestisse sõjasümboolikat eksponeerinud veokijuhti (3)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Piirivalve tuvastas Lämmijärvel piiririkkumise.
Piirivalve tuvastas Lämmijärvel piiririkkumise. Foto: Lõuna prefektuur

Kolmapäeva öösel saabus Võrumaal Koidula piiripunkti veoauto Mercedes, mida juhtis Venemaa kodakondsusega mees. Veokile lähenedes märkasid piirivalvurid kabiinis esiklaasil rippumas Georgi linti.

Veokijuhiga viidi lindi tõttu läbi täiendav vestlus. Sõjasümboolika eksponeerimise kõrval õigustas mees aga ka jutuajamises agressiooni Ukraina vastu.

Veokijuht märkis, et on hästi kursis Butšas ja mujal Ukrainas toimuvaga, ent nii olevatki tema meelest ainuõige. Sellega lõppes jutuajamine kiirelt ning piirivalvurid saatsid Paldiskisse sõiduautodele järele minema pidanud veokijuhi tühja haagisega tagasi Venemaale.

Kagu piiripunkti juht Peter Maran ütles, et Eesti ei tolereeri sõja õigustamist, sõjapropagandat ja sõjasümboolika kasutamist. «Kuna taolisest sõjasümboolikast on oht ka Eesti riigi avalikule korrale, siis otsustasime veokijuhi viisa kehtetuks tunnistada, koostasime talle sisenemiskeelu ja ei lubanud tal Eestisse siseneda. Juht suunati tagasi Venemaale,» märkis piiripunkti juht.

Lähtuvalt Schengeni piirieeskirjadest on piirivalvuritel õigus kolmanda riigi kodanikku mitte riiki lubada ning riigipiiri seaduse alusel lähteriiki tagasi saata, kui tema tegevusest tuleneb oht Eesti või Schengeni liikmesriigi avalikule korrale ja julgeolekule.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles