Parksepa õpilased jõudsid teadustööde konkursil parimate sekka

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Õpilaste teadustööde konkursi preemiasaajad
Õpilaste teadustööde konkursi preemiasaajad Foto: Andres Teiss/Eesti Teadusagentuur

Eesti Rahva Muuseumis anti üle õpilaste teadustööde konkursi riiklikud preemiad ja koostööpartnerite eriauhinnad. Põhikooliõpilastest tunnistati parimaks Marie Martine Lupp Parksepa keskkoolist ja Kaisa Urban Tallinna Kivimäe põhikoolist.

Lupp pälvis tunnustuse töö «Eesti lindude maalimine vesivärvidega» eest. Tema juhendaja oli Heidi Kukk.

Kolmanda preemia pälvis aga samas vanuserühmas Parksepa keskkooli õpilane Karolin Niido tööga «Kanapidamisega alustamine – meie pere lugu» eest. Tema juhendajad olid Heidi Kukk ja Liia Luik.

Gümnaasiumiastmes pälvisid esikoha Emma Lotta Lõhmus Gustav Adolfi gümnaasiumist ning Kulla Saatmäe Pärnu Koidula gümnaasiumist.

Konkursile esitati 174 tööd 60 koolist, neist 30 põhikooli- ja 144 gümnaasiumiastmes. Konkursi komisjon tegi lõpliku valiku teise vooru pääsenud 83 uurimistöö seast.

Komisjoni esimehe, Eesti Rahva Muuseumi teadusdirektori Pille Runneli sõnul leiti üksmeelselt, et eri teadusvaldkondades oli sel aastal palju tugevaid töid ja väga head taset näitasid ka paljud uurimistööd, mis ei jõudnud auhinnalisele kohale.

«Esile tõusid muu hulgas uurimused, mille autorid on olnud vabad leidma probleeme ja küsimusi, mis neid ennast kõnetavad,» ütles ta. «Ka paistsid silma tööd, mille autorid olid andmeid kogudes või allikaid läbi töötades teinud palju enam, kui töö maht eeldaks. Mitmes humanitaarteaduslikus töös tõusid esile inimlikud teemapüstitused, hea teoreetikute valik, oskuslik analüüs ja tugev keeletunnetus,» tunnustas ta autoreid.

Runnel tõi ka esile, et kasvanud on erisuguseid uurimisvaldkondi ühendavate tööde arv. «Kuigi selline lähenemine ei pruugi olla riskivaba, on neil töödel siiski oluline roll. Tänapäeval seisame ka tavaelus tihti vastamisi keerukate probleemidega, millele ei anna ükski eluvaldkond eraldiseisvalt head, vettpidavat lahendust ning eri valdkondade ühendamise oskus tuleb seega väga kasuks,» lisas ta.

Välja anti 12 riiklikku preemiat põhikooli- ja gümnaasiumiastmes, lisaks valiti välja kolm noort, kes esindavad Eestit sügisesel Euroopa Liidu noorteadlaste konkursil.

Eduka juhendamise eest auhinnati ka esimese preemia pälvinud tööde juhendajaid.

Õpilaste teadustööde konkurssi korraldab Eesti teadusagentuur koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles