Tiit Loim: käänuline tee vaimse terviseni

Tiit Loim
, reporter
Copy
Tiit Loim 
Tiit Loim Foto: Paul Poderat

Elurõõmu hoidmiseks ei ole praegu maailmas toimuvat jälgides just soodne aeg. Eriarsti ehk selle valdkonna puhul psühhiaatri juurde pääsemise keerukus on samas reaalne murekoht.

Vaimne tervis ja aju toimimine on äärmiselt keerukad süsteemid, mille kohta inimkonnal on veel palju avastada. Praegune teadmine viitab siiski, et depressiooni raviks on reeglina kõige tõhusam viis ravimite ja teraapia kombinatsioon.

Kiire lahendusena on võimalik antidepressante paluda perearstilt. Ideaalis võiks siiski konsulteerida ka vastava ala spetsialisti, kas siis psühhiaatri või psühholoogiga. Paraku pole jutud spetsialistide puudusest sugugi vaid sõnakõlks.

Kui praegu psühhiaatri juurde pääsemiseks aegu otsida, leiab esimesed vabad ajad reeglina umbes kuu või pooleteise kauguselt; kui veab, ka varem. Suuri järeldusi avaliku tagasiside põhjal muidugi teha ei saa, aga teatava vihje, miks mõne tohtri juurde pääseb kiiremini kui mõne teise juurde, see ehk siiski annab.

Tagasiside ühele arstile: «Kõige suuremat vastikust tekitas minus see, kui viimasel korral soovitas ta mul saada laps – see olevat hea stabilisaator.» Või siis teisele tohtrile: «Ootasin ukse taga ja kuulsin naisterahva karjumist. Imestasin ja ootasin edasi, aga varsti tulid välja nutetud silmadega teismeline tüdruk ja tema ema või keegi. Mingi aeg hiljem ilmus ukse peale kitliga naisterahvas, kes põrnitses mind pealaest jalatallani ja karjus kiledalt: «Mida teie tahate?» Mina astusin minema.»

Loomulikult on abi otsimine siiski õige tee, aga praegustes tingimustes, kus nõudlus tublisti pakkumist ületab, tuleb varuda kannatust.

Püüdes valida tohtrit, kelle kohta leidub peamiselt häid sõnu, tuleb oodata pigem kaks kuud. Hiljuti juhtus, et kui mõni päev enne arstiaega uuris patsient, kas on võimalik ka virtuaalne konsultatsioon, vastati, et ilmselt mitte, aga arst on ühtlasi haige. Lõplik info pidi selguma vahetult enne kokku lepitud vastuvõtuaega. Tol hommikul selgus, et arst ollagi ikka haige. Aega automaatselt edasi ei tõstetud, valida sai järgmise vaba aja kuu aega hiljem.

Kui valida tasuline visiit, pääseb löögile veidi kiiremini. See aga tähendab ühe visiidi eest minimaalselt veidi alla saja või ka enam kui saja euro maksmist ja valdkonna olemusest lähtuvalt ei saa samuti garanteerida oodatud tulemusi.

Loomulikult on abi otsimine õige tee, aga praegustes tingimustes, kus nõudlus tublisti pakkumist ületab, tuleb varuda kannatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles