Fotonäitus laulupidudest jõuab Otepääle

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Otepää valla rongkäik 2019. aasta laulu- ja tantsupeol
Otepää valla rongkäik 2019. aasta laulu- ja tantsupeol Foto: Kaja Liivak

Eesti rahvakultuuri keskuse ja MTÜ Tantsupeomuuseum fotonäitus «Laulupeo teekond läbi aegade» jõuab Otepääle. Näitus avatakse sealsel keskväljakul 23. aprillil.

Ekspositsioon koosneb 72 suurest tahvlist, millel pildid koos vastava tekstiga. Näitus jääb Otepää linnaruumi kaunistama Eesti lipu päeva ehk 4. juunini.

Väljapaneku avamisel astuvad üles Pühajärve puhkpilliorkester ja Sangaste rahvatantsurühm Kõvvera Kõdara. Ürgseid rütme toob otepäälasteni show-trummar Peeter Jõgioja, kelle käe all saab iga soovija trummimängu proovida.

Otepääl on rahvakultuuri alati suure au sees hoitud. Siin tegutseb maakonna vanim puhkpilliorkester – Pühajärve puhkpilliorkester – ning on tegutsenud ka rahvamuusikud. 2019. aastal Tallinnas peetud laulu- ja tantsupeol «Minu arm» osales Otepää vallast 311 lauljat ja tantsijat. Valga maakonnast osales kokku 672 taidlejat.

«Meil on suur au olla üks sihtpunktidest, kuhu rändnäitus üles seatakse. Laulupidudest on kujunenud rahva ühtekuuluvuse väljendaja. Need on aastakümneid olnud sündmused, kus heidetakse kõrvale erimeelsused ning väljendatakse ühise laulmise kaudu isamaa-armastust ning üksteise ja rahvuse hoidmist,» sõnas Otepää Kultuurikeskuste loomejuht Kaidi Pajumaa. «Tänu fotonäitusele on võimalik aastast 1896 piltide ja kirjeldavate tekstide toel ammutada endasse seda, mis on alati eestlastele oluline olnud: kooskäimine ja ühislaulmine. Kuni jätkuvad laulupeod, jätkub ka eestimeelsus.»

Eesti rahvakultuuri keskuse direktor Kalle Vister märkis, et heameel on teha koostööd Eesti lipu hälli Otepääga. «Nagu meie armas trikoloor, on ennast eestlaste südamesse paigutanud ka laulu- ja tantsupidu. Piltlikult öeldes ulatavad need südamesõbrad üksteisele nüüd Otepääl käed. Loodame, et see näitus on ka meeldetuletus, et peame seisma on traditsioonide säilimise eest ning kaasama noori, et laulu- ja tantsupidu ikka põlvest põlve edasi kestaks.»

Näituse koostas ajaloolane Jaak Juske koostöös fotomuuseumi ning Tallinna kultuuri- ja spordiametiga. Näha saab üldlaulupidude rongkäikude fotosid aastatest 1896–2014. 2019. aastal oli näitus väljas Tallinnas Vabaduse platsil. Seejärel rändas väljapanek tantsupeomuuseumi. Otepääle jõuab näitus Tõrvast, edasi rändab see Võrru. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles