Algas massiline konnade kevadränne

BNS
Copy
Teed ületava konna elu on ohus.
Teed ületava konna elu on ohus. Foto: Sander Ilvest

Eelmise nädala lõpus kohale jõudnud soojemad ilmad andsid stardi iga-aastasele kahepaiksete kevadrändele.

Kuna konnade talvitumis- ja kevadise kudemispaiga vahele võib jääda maantee, siis näeb praegu kahepaikseid rändekohtades massiliselt ka sõiduteedel. Eestimaa Looduse Fond (ELF) kutsub autojuhte võimalusel konnade rändeteekonnaga ristuvates teelõikudes kiirust vähendama ning rändega ristuvaid maanteid päikeseloojangust keskööni vältima.

«Autorataste all võib tihedama liiklusega paigas hukkuda mõne tunniga mitusada sigimisvalmis kahepaikset. Selline ulatuslik hukkumine enne järglaste saamist on probleem, millele oleme nüüd 11. aastat tähelepanu juhtimas,» ütles «Konnad teel(t)» kampaaniajuht Henry Timusk.

«Seda probleemi märganud kohalikud vabatahtlikud korraldavad enda kodukandis kahepaiksete üle tee abistamise talguid üle Eesti. Sel aastal on huvitaval kombel liikvel juba nii rohukonnad kui ka vesilikud ja kärnkonnad, kes tavaliselt on hilisemad ärkajad. Samal ajal on kohti, kus ilma jahenedes on kahepaiksete rände hoog vaibunud ning ilma soojenes jälle hoogustub. Tavaliselt saab ränne paari nädala jooksul läbi, kuna sobiva ilmaga on migratsioon väga tihe,» lisas Timusk.

Kahepaiksed rändavad enda kudemispaikadesse pulmi pidama igal kevadel, kui õhtused ja öised temperatuurid on selleks sobivalt soojad. Konnad liiguvad alates päikeseloojangust 2–4 tunni jooksul, rände tippaeg on kella 22–23 vahel.

Kõik kahepaiksed on Eestis looduskaitse all. Punase raamatu uute hinnangute järgi on kahepaiksed üks kõige kesisemas seisus olevaid loomarühmi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles