Päikesejaama rajamisel tuleb arvestada NATO julgeolekuga (3)

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Paneelid keset loodust: edaspidi peavad Võrumaal 50 kilovatist suurema võimsusega päikesejaamade ehitajad kaitseministeeriumilt loa saama. Foto on illustratiivne.
Paneelid keset loodust: edaspidi peavad Võrumaal 50 kilovatist suurema võimsusega päikesejaamade ehitajad kaitseministeeriumilt loa saama. Foto on illustratiivne. Foto: Maarius Suviste

Kaitseministeerium andis Võrumaa omavalitsustele teada, et edaspidi peavad seal 50 kilovatist suurema võimsusega päikesejaamade ehitajad ministeeriumilt loa saama. Põhjus on selles, et elektrijaamad võivad vähendada riigikaitseliste ehitiste töövõimet.

«Praeguseks on välja selgitatud, et riigikaitselisi ehitisi mõjutavad ka teatud tehniliste parameetritega päikeseelektrijaamad, mis olulisel määral vähendavad riigikaitselise raadiosüsteemi töövõimet,» ütles kaitseministeeriumi riigikaitseliste infosüsteemide ja innovatsiooni osakonna juhataja Oliver Tüür.

Tema sõnul on raadiosüsteem osa eelhoiatusesüsteemist ning sellel on oluline tähtsus nii Eesti kui ka kogu Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) julgeolekule. «Oluline on ära märkida, et nimetatud mõju ilmneb vaid kindlates Ida-Viru ja Võru maakonna paikades, kus asuvad raadiosüsteemi piirangualad,» teatas Tüür kirjas, mille Lõuna-Eestis said Rõuge, Setomaa ja Võru vallavalitsus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles