VIDEO JA GALERII Maailma suurimal aerumaratonil sündis ridamisi erilisi tulemusi

Copy

Võrus Tamula järvel sai laupäeva varahommikul stardi Võhandu maraton, teadaolevalt on tegu suurima aerutamismaratoniga maailmas.

100 kilomeetri pikkusele distantsile oli registreerunud 2242 võistlejat, nende seas 1845 meest ja 397 naist. Paatkondi pidi veele minema 1066. Peakorraldaja Hillar Irvese sõnutsi kõik veesõidukid siiski starti ei jõudnud.

«Kui palju paatkondi tegelikult teekonda alustas, saime teada esimeses mõõtmispunktis Liitva silla juures – seal oli neid 952. Paljud registreerunud andsid paraku vahetult enne starti teada, et on kas haigestunud, kätt vigastanud või siis tundis mõni tiimi liige ennast halvasti,» rääkis Irves.

Kõrge veeseis soosis võistlejaid

Võistlusolud olid peakorraldaja tõdemusel ideaalile lähedased: ilm oli ilus, veeseis üks kõrgemaid 17 aasta jooksul.

Kõrgest veeseisust hoolimata pidi mitu võistkonda maratoni kanuu või süsta purunemise tõttu pooleli jätma. Finišisse jõudis 911 paatkonda ehk 95,7 protsenti kõigist startinutest, mis on Irvese kinnitusel samuti üks läbi aegade parimaid lõpetamise protsente. Viimane paat lõpetas teekonna pühapäeva varahommikul kell 5.33, aga selles viibisid korraldajad. «Pidime olema kindlad, et keegi pole enam rajal,» põhjendas Irves.

Osalejaid oli tänavu registreerunud 24 riigist, sealhulgas näiteks Aafrika riigist Zimbabwest. Eestlaste kõrval torkas silma Läti paatkondade rohkus, neid oli end kirja pannud 54.

Esimesena jõudis finišisse tiim Nelo/#sportlandteam, kuhu kuulusid Pärnust pärit Joosep Karlson ja Andreas Baum. Teekonna peale kulus neil seitse tundi, 24 minutit ja 19 sekundit. Tegu on võistluste rekordajaga.

«Tänavune maraton oli eriline sellegi poolest, et kunagi varem pole võitnud kanuu. On ju süst oluliselt kiirem alus ning sellega on ka lihtsam manööverdada,» tõdes Irves.

Samas tasub meenutada, et võidukasse meeskonda kuulunud Joosep Karlson on üks Eesti kõigi aegade parimaid aerutajaid. Tegu on enam kui 60-kordse Eesti meistriga, kellel ette näidata ka Baltimaade meistritiitel, Euroopa meistrivõistluste kuues ja MMi üheksas tulemus.

Karlsonile ja Baumile järgnes kaks leedulaste paatkonda, kellest esimene jäi liidritest maha veidi üle seitsme minuti. 2018. aasta võitjate ning seekord teiseks jäänud leedulaste Arunas Dubauskase ja Vaidas Linkeviciuse paatkonnaga tulid Karlson ja Baum kuni Leevakuni paarisrakendina, kuid siis läksid eest ära.

Kõrgele viiendale kohale jõudis parim naiste esindus Huum Sauna Kayak Team koosseisus Linda Tetsmann ja Anette Baum ajaga 08:09.19.

Läbisid raja kaks korda

Varem Võhandu maratoni kaks korda võitnud paatkond koosseisus Andres Kaju ja Indrek Kermon otsustas aga Võhandu maratoni läbida nii vastu- kui ka allavoolu. Mehed startisid reedel Võõpsust ja läbisid Võhandu maratoni distantsi täies pikkuses vastuvoolu ajaga 13:42 ning juba laupäeva varahommikul startisid taas, nüüd juba maratoni põhidistantsil Võrust.

Laupäeval saavutasid nad ajaga 08:20.08 kaheksanda koha, mis teeb meeste koguajaks 22 tundi ja 2 minutit. «Sellega võib lugeda, et Võhandu maraton sai endale väikese venna – Võhandu Ultra 200,» tõdes Hillar Irves naljaga pooleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles