Eestlased tegid MMi ja EMi etapi avapäeval Lätis ilusaid esitusi

LEPM
Copy
Hetk võistluselt.
Hetk võistluselt. Foto: mxmania.eu

Motokrossi maailmameistrivõistluste kuues etapp toimub sel nädalavahetusel Lätis Kegumsi krossirajal. Etapp on nii mitmeski mõttes eriline.

Tanel Leoki jaoks jääb see viimaseks MM-etapiks, Jörgen-Matthias Talviku seevastu teeb sel nädalavahetusel oma debüüdi MX2 klassis. Tänasel avapäeval tegi suurepärase sõidu Talviku, kes MX2 klassi kvalifikatsioonis koguni üheksanda koha sai. EMX Open klassi ülitihedas konkurentsis lõpetas Gert Krestinov avasõidu teisena.

Kuninglikus MXGP klassis osaleb lisaks Tanel Leokile ka Hardi Roosiorg. Eelkvalifikatsioonis sai Roosiorg kirja 19. aja. Tanel Leokil jäi kahjuks kiire ring tegemata, kuna ühel üritusel tuli tema tsiklil hüppel käik välja ja ta kukkus üsna valusalt ja uut korralikku ringi Leok enam kokku panna ei jõudnud ning ta sai 23. koha. Parima ringiaja sõitis välja Jorge Prado, talle järgnesid Tim Gajser ja Ruben Fernandez.

Kvalifikatsioonisõidus jäid meie mehed stardi järel viimaste sekka ja sealt tuli siis kohti parandama hakata. Roosiorg suutis sõidu edenedes parema rütmi leida ning kerkis lõpuks 19. kohale. Praktiliselt ilma treeninguta võistlema tulnud Leok võitles enamuse sõidust Benoit Patureliga ning meie mees jäi seal lõpuks võitjaks, Taneli kohaks lõpuks 22. Sõitu juhtis algusest lõpuni Jorge Prado, teisena lõpetas kodupubliku rõõmuks Pauls Jonass ja kolmandana Tim Gajser.

Esmakordselt karjääri jooksul tuli MX2 klassis rajale Jörgen-Matthias Talviku. Ajasõit tal kõige paremini just ei õnnestunud. Mitu kiiret ringi läks vett vedama, kas siis enda väikse sõiduvea tõttu või kollaste lippude tõttu. Parimal ringil oli ta kiiruselt üheksateistkümnes mees. Parima ringiaja sõitis välja taanlane Mikkel Haarup, teine oli Jago Geerts ja kolmas Kevin Horgmo.

Kvalifikatsioonisõidus tegi Talviku üsnagi kehvalt stardikohalt aga suurepärase stardi. Esimesel ringil võttis ta sisse koguni kuuenda positsiooni. Esmakordselt sellises kiires seltskonnas sõitnud Talviku ei löönud verest välja ja suutis tehasemeeskonna sõitjatega kohtade eest võidelda. Sõidu jooksul andis ta küll mõned positsioonid ära, kuid finišis oli lõpuks üheksandana, mis on suurepärasene tulemus. Pehmel pinnasel end alati kindlalt tundev Jago Geerts võttis kindla esikoha. Pikka aega teisena sõitnud Tom Vialle pidi lõpuks tunnistama rootslase Isak Giftingu paremust.

EMX Open klassisile on Lätis kavas kolmas etapp. Eestlasi on osalemas seal neli. Ajasõidus oli meie meestest parim Gert Krestinov, kes sõitis välja neljanda aja. Oma 2-taktilisel KTM-l osaleb võimsamate tsiklite vastu etapil ka Meico Vettik ja ajasõidus oli ta lausa viies. Hooaja esimest võistlust tegev Erki Kahro oli kvalifikatsioonis 15. ja Tanel Rauk 31.

Esimeses võistlussõidus tegi korraliku stardi Krestinov ja Kahro, kes esikümnesse kohe pääsesid. Kahjuks Kahro hea sõit läks luhta teisel ringil, kui ta kuuendal kohal olles kukkus ja kõvasti aega kaotas. Ta sai sõitu mõne aja pärast jätkata ja jõudis tõusta lõpuks 23. kohale. Krestinov, kes avaringi järel oli tõusnud juba neljandaks, suutis mõne ringi pärast mööda sõita ka Jens Gettemanist ning jätkas sõitu kolmandana. Esikohale tõusis selleks hetkeks Giuseppe Tropepe, kes möödus sõidu algul esikohta hoidnud Jose Butronist. Sõidu teises pooles suutis Krestinov Butroni praktiliselt kinni püüda, kuid hispaanlasel oli viimastel ringidel ikka piisavalt jõudu, et Gert enda selja taga hoida. Butron ja Krestinov ületasid finišijoone teise ja kolmandana Tropepe järel. Kohe sõidu järel tõusid nad esimeseks ja teiseks, kuna Tropepe oli eiranud meditsiinilippe ning sai kümme kohta karistust. Suurepärase sõidu tegi ka Vettik, kes avaringil alles 13. kohal oli, aga sealt lõpuks koguni viiendaks tõusta suutis. Tanel Rauk lõpetas avasõidu 28. kohal.

EMX 125 klassis läksid finaalikohta püüdma neli eestlast. Esimese grupi kvalifikatsioonis tulid rajale Sebastian Leok ja Romeo Pikand. Leok suutis väga hea ringi kokku panna ja sai 11. koha ja pääses esmakordselt karjääri jooksul põhisõitudesse. Pikand sõitis välja 17. aja ning tal õnnestus finaalidesse pääseda. Teises grupis läksid sama püüdma Tristan Uiga ja Richard Paat. Uiga sai ülesandega vaatamata ühele kukkumisele napilt hakkama. Üheksateistkümnenda ajaga pääses ta napilt finaalidesse. Paadil kahjuks nii hästi ei läinud ja tal tuli leppida 23. kohaga.

Täna toimunud esimeses finaalsõidus olid meie poisid stardi järel top 30 piiril. Kahjuks üsna sõidu alguses kukkusid Leok ning ka Pikand. Parima tulemuse suutis välja sõita Uiga, kes lõpetas sõidu 26. kohal. Leok tuli finišisse 29. kohal ja karistada saanud Pikand sai kirja 40. koha. Täielik pidu oli aga lätlaste leeris, sest vennad Reisulised võtsid kaksikvõidu. Kui enamuse sõidust juhtis vanem vend Karlis Alberts, siis sõidu lõpus oli teravam Janis Martins ja talle kuulus karjääri esimene esikoht. Viimastel ringidel lähenes lätlastele maruliselt Cas Valk, möödasõitu ta üritada ei jõudnud.

Homme toimuvad EMX klasside teised sõidud ja MXGP ja MX2 klasside põhisõidud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles