Võrulased laulsid Virumaast, mõeldes Ukrainale

Mati Määrits
, reporter
Copy

Võimsa lõpp-punkti Võru Kandles pühapäeval toimunud heategevuskontserdil Ukraina toetuseks pani Alo Mattiiseni «Ei ole üksi ükski maa» orkestri, kahe koori ja solistide esituses.

«Ütled Virumaa, mõtled Ukraina,» tõmbas kontserdi juht Silja Otsar paralleele Eestis kaheksakümnendate lõpus toimunud fosforiidisõja ja praegu Ukrainas aset leidva vahele.

Võru abilinnapea Sixten Silla sõnutsi soovisid noored muusikud anda oma panuse Ukraina toetuseks. Võru linna on praeguseks jõudnud 180 sõjapõgenikku, mujale maakonda teist sama palju. «Nii nende kui ka Võru sõpruslinna Kanivi (Kanewi) toetuseks me praegu vahendeid kogumegi. Õnneks on sõpruslinn pommitamisest pääsenud, kuid õhuhäired on igapäevased,» vahendas ta.

Kindlatel telefoninumbritel helistades saab ukrainlasi toetada järgmise reedeni, kuid ülekande võib teha ka Võru Kreutzwaldi kooli fondi.

Kontserdil viibivate ukrainlaste poole pöördus abilinnapea vene keeles, lõpetades ukrainakeelse hüüdlausega «Elagu Ukraina!»

Põhiraskust kontserdi muusikalises pooles kandis Võru muusikakooli sümfooniaorkester Jaan Randvere dirigeerimisel. Lisaks Ukraina hümnile tuli esitusele nii klassika (Johannes Brahms, Johann Strauss, Henry Mancini), aga ka eesti uuem helilooming, sealhulgas Eduard Tubina «Setu tants», Liisi Koiksoni «Sind vaid kiidan» (solist Kaari Kattai), Olav Ehala «Tõeline jõud» muusikalist «Nukitsamees».

«Ka eestlased on oma vabaduse eest võidelnud», tõmbas Silja Otsar veel ühe paralleeli Vabadussõja ja praegu toimuva vahel. Esitusele tuli Margo Kõlari Süit nr 3 filmist «Nimed marmortahvlil».

Kontserdi lõpuloo «Ei ole üksi ükski ükski maa» esitasid ühiste jõududega sümfooniaorkester, segakoor Hilaro ning Võru gümnaasiumi segakoor ja solistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles