Punasamba sodimine tõi kaasa puhastamismure (7)

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Punasõdurite mälestusmärk Otepää kesklinnas on tekitanud palju kõneainet.
Punasõdurite mälestusmärk Otepää kesklinnas on tekitanud palju kõneainet. Foto: Maarius Suviste

Otepää kesklinnas asuva punasõdurite mälestusmärgi sodimisele järgnes kohalikus kogukonnas omajagu küsimusi, teiste seas selle puhtaks tegemisega seoses.

Aprilli algul avastati, et Otepääl on Teise maailmasõja mälestusmärk värvitud Ukraina lipu värvidega ja sinise värviga kirjutatud Y-täht. Väidetavalt oli kasutatud vana õlivärvi. Juhtunu üksikasju hakkas politsei välja selgitama kriminaalmenetluses, mida alustati surnu mälestuse teotamise paragrahvi järgi.

Tegu võis olla meelsuse näitamisega

Otepää vallavanem Jaanus Barkala tõdes, et tavaolukorras oleks tegemist kahtlemata taunimisväärse tegevusega. «Praeguses sõjaolukorras, kus üks osapool kasutab tsiviil­elanikkonna vastu valimatut vägivalda, genotsiidi ja repressioone, saab seda värvimängu käsitleda pigem meelsuse avaldusena ja tsiviilvastupanuna agressorile,» märkis ta.

Tema sõnul oli õõvastav teada saada, et algatatud on kriminaalasi surnu mälestuse teotamise paragrahvi alusel. «Jääb mõnevõrra arusaamatuks, kus on see surnu ja mida teotati. Pole kindlalt teada, kas niinimetatud ausamba juurde on üldse kedagi maetud,» ütles Barkala.

«Sammast puhastanud vallavalitsuse töötaja, kelle esivanemad on olnud vabadusvõitlejad ja metsavennad, tundis ennast moraalselt vägistatuna.»

Jaanus Barkala, Otepää vallavanem

Samba puhtaks saamisest kujunes omaette saaga, sest keegi ei soovinud vallavanema sõnul seda teha, põhiliselt moraalsetel kaalutlustel. «Inimesed ei soovinud ennast alandada punasamba puhtaks nühkimisega. Siseministeeriumile alluvad jõustruktuurid nõudsid aga tungivalt samba puhastamist, sest tegemist olevat provokatsiooniga. Riigiasutused ei soovinud samba puhastamisel sugugi kaasabi osutada.»

Kogu vastutus ja kohustus veeretati vallale. «Varsti jõuame ehk nii kaugele, et Ukraina lipud tuleb ka ära peita, muidu äkki provotseerime kedagi. Saba nii sorgu ei tohiks küll lasta. Huvitav, kui vaenlane peaks päriselt maale tulema, kas siis anname igaks juhuks kohe alla, et provokatsioone vältida?» küsis ta.

Tundis ennast kehvasti

Sama päeva õhtuks sai sammas valla ja riigivõimude koostöös puhtaks. «Sammast puhastanud vallavalitsuse töötaja, kelle esivanemad on olnud vabadusvõitlejad ja metsavennad, tundis ennast moraalselt vägistatuna,» sõnas Barkala. Samuti tundnud ta ennast samba puhastamiseks korraldust andes kehvasti. «Järgnevatel päevadel sai vald mitme rahulolematu kodaniku telefonikõnesid, kes avaldasid tõsist pahameelt samba puhtaksnühkimise pärast. Vallavolikogu esimees avaldas selget arvamust: «Miks peame meie lugu pidama nende surnutest, kui nemad ei pea lugu teiste elavatest?» Mõttekoht igatahes.»

Vallavanem tõdes, et sammas sellesse kohta ei sobi ja mõjub häirivalt ning provotseerivalt. «Vallavolikogu on andnud loa aktsiaseltsile Aqua Marina välja selgitada võimalused samba ja võimalike langenute väärikaks toimetamiseks sobivamasse kohta. Loodame, et lähitulevikus leiab see lahenduse.»

Kriminaaluurimine käib. Kohus võib selle kuriteo eest süüdi tunnistamisel karistada trahvi või kuni aastase vangistusega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles