Valla kaasav eelarve toob Erastvere külla mõttekoja

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Illustreeriv pilt Erastvere küla mõttekojast.
Illustreeriv pilt Erastvere küla mõttekojast. Foto: Kanepi vallavalitsus

Kanepi valla kaasava eelarve rahvahääletusest võttis osa 361 kodanikku, 113 häälega võitis hääletuse Erastvere küla mõttekoda. Teise tulemuse saavutas Krootuse laste mänguväljaku uuendamine, mis kogus 71 toetushäält.

Ettepanekute esitamine toimus märtsis. Kokku esitati kaheksa ettepanekut, millest kuus tunnistati vastavaks ja suunati hääletusele. Rahvahääletus toimus elektrooniliselt 18.-24. aprillini.

Hääled jagunesid järgmiselt: Erastvere küla mõttekoda (113 häält), Krootuse laste mänguväljaku uuendamine (71), välijõusaal Kanepisse (66), mänguväljak ja grill-kiik Valgjärvele (62), Postitee mänguplats (29) ja Ihamaru külakeskuse kõvakattega sissesõiduteed ja parkla (20).

Elluviimisele kuulub üks või mitu enim hääli saanud ettepanekut, mis lähtuvalt ettepaneku eeldatavast maksumusest mahuvad kaasavaks eelarveks eraldatud summa piiridesse. Kaasava eelarve maht 2022. aastal on 20 000 eurot.

Erastvere küla mõttekoja eeldatav maksumus on 9372 eurot. Esitatud idee on luua varjualune Erastvere külakeskuse juurde, kus saab korraldada koosviibimisi, õpitubasid, koolitusi ja muid vabaõhuüritusi. Külaelanikud hakkavad ise talgute raames varjualust hooldama ja korras hoidma, teatas Kanepi vallavalitsus.

Kuna paremusjärjestuses järgmisena ellu viidava ettepaneku jaoks on jäänud kaasava eelarve summast alles väiksem summa, kui selle ettepaneku hinnanguline maksumus, pakutakse Krootuse laste mänguväljaku uuendamiseks osalist rahastust. Idee eesmärk on Krootusel asuva laste mänguväljaku uuendamine, vananenud ohtlike atraktsioonide välja vahetamine kaasaegsemate ja ohutumate vastu, teatas vald.

Investeeringuobjektide elluviimise korraldab vallavalitsus koostöös ettepaneku esitajaga.

Kaasava eelarve rahvahääletusel osales 361 kodanikku alates 16. eluaastast. Hääletajate keskmine vanus oli 43 aastat, vanim hääletaja oli 88-aastane. Kõige aktiivsemalt hääletasid elanikud vahemikus 30-39 aastat. Hääletajate soolise jaotuse järgi olid naised aktiivsemad, oma hääle andis 228 naist ning 133 meest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles