Hannes Nagel: Valga ja Valka vajavad ühist arengukava

Hannes Nagel
, rahvusvahelise koostöö ekspert
Copy
Hannes Nagel.
Hannes Nagel. Foto: Erakogu

Valga-Valka kui kaksiklinna potentsiaali aitaks kõige tõhusamalt ellu viia piiriülene strateegiline ning ühistel arengupõhimõtetel põhinev koostöö. Ühise arengukava tegemiseks on vaja eelkõige tahet, julget pealehakkamistning kuskilt pihta hakkamist – edasine on juba vormistamise küsimus. Teeme ära!

Valgal ja Valkal oleks ühisest arengukavast vaid võita ning seda on pikisilmi oodatud juba vähemalt 1995. aastast, kui sõlmiti linnade esimene koostööleping. Ühine arengukava on tavaks ka paljudes Euroopa kaksiklinnades. Näiteks Hispaania linn Tui ja Portugali Valença (vahemaa 3 km), Prantsusmaa Strasbourg ja Saksa Kehl (vahemaa 5 km) või Prantsusmaa Saint-Louis ja Šveitsi Basel (vahemaa 4 km).

Neist viimase puhul on tegu lausa kolmiklinnaga: Prantsusmaa ja Šveitsi linnale lisandub veel Saksamaa Weil am Rhein. Sealne ühistranspordi korraldus on vaieldamatult üks piirialade parimaid. Kõigi nende ja teiste sarnaste koosluste koostöö on võimalik tänu ühisele strateegiale, millele tuginedes luuakse ja pakutakse avalikke teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles