Küsitlus: kas toiduhindade kiire tõusu tõttu istutate või külvate tänavu mõnd aiavilja rohkem kui viimastel aastatel? Mida külvate ja istutate?

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden on rõõmus Ida-Virumaalt pärit õppurite rohkuse üle.
Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden on rõõmus Ida-Virumaalt pärit õppurite rohkuse üle. Foto: Eero Vabamägi

ULLA PREEDEN, tervishoiu kõrgkooli rektor

«Eelmise aasta sügisel sai meie Räpina kodus kasvuhoone püsti pandud, seega oli juba varem plaan rohkem aega aiale ja enda kasvatatud saadustele ruumi teha. Kindlasti saab olema tomatit, kurki, maitsetaimi, hernest, sibulat, maasikaid ning kartulit.»

Keeleteadlane Mariko Faster.
Keeleteadlane Mariko Faster. Foto: Arved Breidaks

MARIKO FASTER, keeleteadlane

«Ilmselt ma ei kõla eriti originaalselt, aga nagu paljud teisedki, oleme otsustanud sel aastal panna maha rohkem kartuleid suure põllu äärde. Seega jääb aiamaal rohkem ruumi muudele aed- ja köögiviljadele. Eks sügisel tuleb kalkuleerida, kas tuli soodsam või mitte. Kaldun arvama, et mitte, sest ka kütus, seemned ja muu maksavad, kuid rolli mängib pigem toidujulgeolek – et ei tuleks puudu ja et oleks omast käest võtta.»

Põllumees ja Kanepi vallavolikogu esimees Kaido Kõiv.
Põllumees ja Kanepi vallavolikogu esimees Kaido Kõiv. Foto: Arvo Meeks

KAIDO KÕIV, põllumees

«Paneme küll natuke rohkem kartulit. Teeme ka porgandipeenra, sibulat ja tilli. Kasvuhoonesse paneme kurki, paprikat ja tomatit. Teeme seda eelkõige sellepärast, et oleks kohe oma saadusi võtta ja et lastel oleks suvel väike kohustus neid hooldada, kasta, rohida. Majanduslikult ei tasu see kindlasti ära, odavam on poest osta.»

MTÜ Seto Küük juhatuse liige Pille Malkov.
MTÜ Seto Küük juhatuse liige Pille Malkov. Foto: Arvo Meeks

PILLE MALKOV, MTÜ Seto Küük juhataja

«Asi ei ole hindades, vaid kvaliteedis ja toidu väärtuses. Istutan, külvan ja kasvatan sel aastal rohkem. Eesmärk on ikka ise omale toit lauale saada, olla sõltumatu nii hinnatõusust kui ka muudest mõjudest.»

Võrumaa taluliidu tegevjuht Marika Parv.
Võrumaa taluliidu tegevjuht Marika Parv. Foto: Arved Breidaks

MARIKA PARV, Võrumaa Taluliidu tegevjuht

«Kasvatan nagu ikka tavapäraselt kartulit, sibulat, porgandit, kurki, tilli, peeti. Hinnatõus ei mõjuta minu külvamist. Kuna olen maainimene, siis maaelu juba nõuab omale elementaarse kasvatamist. Selline on juba minu elustiil. Imelist kevade ootust! Ootame soojemaid aegu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles