Rahvastikuteadlane: sisserände kasv on praegu võrreldav 1950. aastatega

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Tartu Ülikooli sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika kaasprofessor Mare Ainsaare sõnul kasvas Eesti rahvastik ajalooliselt kõige kiiremini pärast teist maailmasõda kuni 1960ndate keskpaigani.
Tartu Ülikooli sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika kaasprofessor Mare Ainsaare sõnul kasvas Eesti rahvastik ajalooliselt kõige kiiremini pärast teist maailmasõda kuni 1960ndate keskpaigani. Foto: Sille Annuk

Suure hulga Ukraina sõjapõgenike saabumine on Eestis võrreldav Teise maailmasõja järgsete toibumise aastatega, mil rahvastik tegi läbi olulise kasvu, ütleb Tartu ülikooli ühiskonnateaduste instituudi sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika kaasprofessor Mare Ainsaar.

Eestisse on jõudnud umbes 30 000 Ukraina sõjapõgenikku, mis moodustab 2,2 protsenti meie elanike arvust. Kui elanikkond teeb paari kuuga sellise hüppe, kuidas seda rahvastikuteadlase pilgu läbi nimetada?

Viimastel andmetel on ajutise kaitse taotlusi natuke üle 22 000, paljud saabujad on olnud ka läbisõidul. Suhtarvude poolest ei ole Eesti suurima surve all Euroopas. See on meie võimalus Putini Venemaale vastu olla, et aitame Ukraina inimesi raskel ajal. Tänapäeva ühiskonnad on suhteliselt kohanemisvõimelised ning Eestis elab praegu vaid 85 protsenti 1990ndate aastate alguse rahvastikust – ruumi peaks jätkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles