Tööle asus uus rahvakultuuri spetsialist

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Taivo Uuslail
Taivo Uuslail Foto: Rahvakultuuri keskus

Eesti rahvakultuuri keskuse Põlvamaa rahvakultuuri spetsialistina asus tööle Taisto Uuslail.

Uuslail on kultuuriga kokku puutunud nii riigisüsteemis, omavalitsuses kui ka kolmandas sektoris vabatahtlikuna. Lisaks on ta lõpetanud Eesti teatri- ja muusikaakadeemia pärimusmuusika eriala pärimuslaulu suunal ning Tallinna ülikooli meediarežissööri erialal raadiorežissööri suunal, teatas Eesti rahvakultuuri keskus.

Taisto Uuslaili esimene kontakt rahvakultuuriga oli Viljandi näidislastemuusikakool, kus Kalle Tamra tutvustas talle pärimuselemente muusikas.

Kagu-Eesti rahvakultuuri tõi tema ellu Ülle Podekrati ettepanek luua Moisekatsi Elohelü festivalile oma signatuur. 2013. aastal lõi ta aga kaasa Uma Pido loomisel. «Minust sai eestlaulja pärimuslaulujadas koos Tauli Anu, Kalkuni Mari ja Kalla Urmasega. Oli võimalus kogeda sündmuse loomise köögipoolt Võru instituudi rahvaga läbi käies. Vedasin ka tookordset Uma Laulu võistlust,» meenutas Uuslail.

Suur osa rahvakultuurist seostub talle puiduga ja rahvusliku ehitusega. «Haanjas rajasime talgutööna traditsioonilise suitsusauna Kaaratautsal. Taastasime vana suitsusauna Puspuris. Talgutöösid on veel teisigi olnud. Näiteks Väike-Maarjas andsime uue elu vana tallihoone katusele. Lisaks koobassauna rajamine Soomes ja tampsaviseina talgud Rootsis. Käsitööga tegelesin põhjalikumalt Gaia koolis Tallinnas, kus vedasin 2015.–2020. aastani laste meisterdamisringi ja hiljem tehnoloogiatunde,» märkis Uuslail.

Maakondade rahvakultuuri spetsialistid nõustavad rahvakultuuriga tegelejaid, asutuste ja kodanikuühenduste esindajaid ning on rahvakultuuri valdkondliku andmekogu pidajad. Lisaks loovad nad eeldusi UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsiooni rakendamiseks, koguvad, korrastavad ja levitavad rahvakultuurialast infot. Ka teevad nad ettepanekuid maakondades tegutsevate inimeste ja ühenduste tunnustamiseks ning aitavad tagada laulu- ja tantsupeo protsessi jätkusuutlikkust.

Nad teevad koostööd ka üleriigiliste keskseltsidega, Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusega, omavalitsusliitude ja kohalike omavalitsusüksustega ning maakondades tegutsevate ja rahvakultuurialast tegevust korraldavate organisatsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles