GALERII Tuntud skulptori väljapanek vürtsitab Postiteed

Maarius Suviste
, reporter
Copy

Tuntud skulptori Mati Karmini talu esine ajaloolise Postitee ääres tervitab juba pikemat aega möödujaid uute mõtlemapanevate väljapanekutega.

Juba mõnda aega on tema aia juures nelja ja poole meetri kõrgune meremiinikestadest keevitatud skulptuur ehk puudel, kes taret valvab. Samuti on pikemat aega tema kodutee ees kivimüraka otsas nõukogudeaegne piimapütt, millele on joonistatud kanepilehed ning suurelt kirjutatud: «Õlut ei ole.» Ning kivi ees maas hauaplaadil on read: «Ega tule! Vabandame!»

Aga juba tükk aega tagasi said tema talu ees puudel ja piimapütt lisa: sõnumitega kaunistatud tsistern, furgoonauto ja retrohõnguline kaljavaat.

«Nõukaajal õpetati, et looja peab oma rahvast teenima. Nii ka mina. Tegin need objektid tee äärde oma rõõmust ja rahaga. Kulka (Eesti Kultuurkapital – toim) minusugust ei toida,» ütles Mati Karmin.

Suure tsisterni ostis ta Lääne-Virumaalt ja vedas treileriga Põlvamaale tallu kohale. Kaks Ameerika disainiga vana nõukogude sõjaväeautot oli ta toonud juba paarkümmend aastat tagasi. Kiri vaadil «Sitta kah!» parafraseerib tuntud karikaturisti ja animaatori Priit Pärna kuulsat karikatuuri, mis ilmus 1987. aasta kevadel kultuurilehes Sirp ja Vasar. Karmin lisas Eesti kontuurid Euroopa Liidu lipupärga. Kanepileht sümboliseerib Kanepi valda. «Eks igaüks ise mõtestab,» märkis autor.

Furgoonautole kandis ta juba pea aasta tagasi prohvetlikuks osutunud üleskutse «Make love, not war!» ja lisas hipideaegse rahumärgi. Mõlemad olid kasutusel aastakümneid tagasi USA-Vietnami sõja vastases liikumises. «Kahju, et see loosung on ülimalt aktuaalne ka täna,» sõnas ta. Vintsi otsas meremiinikestal on aga lause «Jalgpall ei ole parem kui sex!» – parafraas Smilersi laulule. «Maitse asi, mõistagi!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles