Rõuge Suurjärve vesi toob elektri majja

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Veskimaja noor peremees Remo Allikas näitas Rõuges töös olevat hüdroelektrijaama, mis töötab vanas vesiveskis. Selle silla alt voolab vesi, mis juhitakse endise vesiveski alt turbiinini.
Veskimaja noor peremees Remo Allikas näitas Rõuges töös olevat hüdroelektrijaama, mis töötab vanas vesiveskis. Selle silla alt voolab vesi, mis juhitakse endise vesiveski alt turbiinini. Foto: Arvo Meeks

Rõuges asuvast põneva ajalooga vesiveskist jookseb läbi kogu Rõuge suurjärve vesi, mis toidab omakorda elektriga kõrvalasuvat Ala-Rõuge külalistemaja. Energiakriisi ajal on pererahval nüüd plaanis väikest hüdroelektrijaama veelgi täiendada – juba mõne nädala pärast peaks kohale jõudma uus elektrigeneraator.

Ringkäigul hüdroelektrijaamas Rõuge jõe tammi juures, veskimaja ruumides ning selle all ja kõrval asuvates kambrites kirjeldas noor peremees Remo Allikas väikese elektrijaama turbiinide tööd ja elektri tootmise loogikat. Tema jutust selgus, milline inseneritöö saavutus mitusada aastat tagasi rajatud veski tegelikult on.

Kui varasematel aegadel kasutati veejõul töötavat veskit eelkõige näiteks jahu tootmiseks, saekaatri tööks või villa kraasimiseks, siis nüüd rahuldab see osa majapidamise elektrivajadusest. Ala-Rõuge vesiveski võimsus on sõltuvalt vee tasemest kuni 10 kW.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles