KIRI: Ennetus on parem kui õnnetus

, Kagu jaoskonna korrakaitseametnik
Copy
Rainer Rahasepp
Rainer Rahasepp Foto: Maarius Suviste

Ilmselt ei ole meie hulgas kedagi, kes poleks kordagi kuulnud lastelaulu «Rongisõit». Rongi rattad tegid ra-ta-taa ja rongijuht Piilupart jäi tukkuma. Selle tulemusena põrutasid miisud ning pisikesed kirjud kiisud ja mustad kutsud ning roosad notsud kraavi.

Eesti vanarahvatarkus, et «mida õpid noores eas, seisab eluaeg sul peas», pole niisama tuulde paisatud sõnakõlks. Kagu nulga abipolitseinikud otsustasid taas kord pisikese liiklusviktoriini kasuks. Selleks lõime sotsiaalmeedias liiklusviktoriini «Rattaga ratastel». Ajavahemikus 25.–29. aprill postitasime igal päeval ühe küsimuse.

Osa võttis koguni 406 vastajat. Kagu nulgast paistis osalejate arvu poolest enim silma Põlvamaa, järgnesid Valga- ja Võrumaa. Vastuseid laekus ka Harju-, Tartu-, Mulgi-, Pärnu- ja Jõgevamaalt.

Aktiivseima vanusegrupi moodustasid 9–12-aastased noored, mis on kui kirss tordil, sest just umbes selles vanuses alustatakse jalgrattaõppega. Jalgratast tohib iseseisvalt sõiduteel juhtida alates 10. eluaastast ja selleks peab juhil olema jalgratta juhtimisõigus.

Liiklusreeglite järjepidev ülekordamine ei ole kunagi liiast. Tasub veel kord välja tuua rattakiivri kasutamise põhimõtteid ning sedagi, et sõiduteel võivad koos täiskasvanud saatjaga liigelda lapsed, kes on vähemalt kaheksa-aastased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles