Lõuna-Eesti kogukonnad saavad ürituste jaoks toetust küsida

BNS
Copy
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 kutsub üles tõstma esile Lõuna-Eesti väärtusi.
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 kutsub üles tõstma esile Lõuna-Eesti väärtusi. Foto: Mana Kaasik

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluv Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm avas esmaspäeval LEADER tegevusgruppide eestvõttel taotlusvooru, mille eesmärk on kutsuda kohalikke kogukondi pakkuma oma ideid väärtuspõhiste sündmuste korraldamiseks 2023.-2024. aastal Lõuna-Eestis.

Taotlusvoor on avatud 16. maist 15. augustini ning sügisel välja valitavate ideede teostamiseks saavad sündmuste korraldajad lisaks rahalisele toele osaleda ka ideede arendusprotsessis.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi koordinaator Kristiina Tammets ütles, et väärtuspõhiste sündmuste ideid saavad avatud taotlusvooru esitada kõik huvilised: nii vabaühendused, sihtasutused, omavalitsused kui ka muud organisatsioonid.

„Kogukonnaprogrammi eesmärk on anda hoogu omavahelisele koostööle ja tugevdada Lõuna-Eesti identiteeti. Tutvustame Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammis üheskoos kogu piirkonda meie külalistele just nende väärtuste põhjal, mis on olulised siinsetele inimestele ja kogukondadele,“ rääkis Tammets. „Soovime, et iga planeeritav sündmus tõstaks esile Lõuna-Eesti väärtusi – puhast loodust, mitmekülgset kultuuripärandit, kohalikku toitu ja käsitööd, tervislikku eluviisi, jätkusuutlikke ja innovaatilisi lahendusi ning aktiivseid ja elujõulisi kogukondi.“

Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi raames korraldatakse aastatel 2023-2024 kokku kuni 24 väärtuspõhist sündmust, mis kutsuvad osalema külastajaid Eestist, Euroopast ja mujalt maailmast. Välja valitud sündmused osalevad 2022. aasta novembrist arendusprotsessis, mille raames toimuvad koolitusseminarid ja mentorkohtumised aitavad ette valmistada sündmuste läbiviimist.

Toetust sündmuse korraldamiseks annavad Lõuna-Eesti LEADER tegevusgrupid Tartumaa Arendusselts, Valgamaa Partnerluskogu, Võrumaa Partnerluskogu ja Piiriveere Liider, rahastus toimub LEADER-meetmest ning SA Tartu 2024 eelarvest.

Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm on ametlik osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm kasvas välja 2013. aastal Lõuna-Eesti LEADER tegevusgruppide poolt käima lükatud kollaste akende projektist „Elu kahe maailma piiril“. Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi viivad ellu LEADER tegevusgrupid Tartumaa Arendusselts, Valgamaa Partnerluskogu, Võrumaa Partnerluskogu, Piiriveere Liider ja koostööpartneritena löövad kaasa Tartu, Elva, Võru ja Valga linn. Kogukonnaprogrammi tegemistesse on partnerina kaasatud teinegi Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 projekt Tartu Maailmaülikool, kellega kogukonnad saavad teha samuti koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles