Avatud talude päeval osaleb tänavu ligi 280 talu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Avatud talude päeval on osalemas olnud ka Küüniniidu talu Valga vallas.
Avatud talude päeval on osalemas olnud ka Küüniniidu talu Valga vallas. Foto: Tiit Loim

Kaheksas üle-eestiline avatud talude päev leiab aset 23. ja 24. juulil ning registreerimise lõppedes oli oma osalemisest teada andnud 279 talu ja ettevõtet.

«Oma uksed soovib avada 279 talu üle Eesti. Rasked ajad pole vähendanud maal elavate aktiivsete ja ettevõtlike inimeste huvi tutvustada oma tegemisi kõigile huvilistele,» lausus maaeluminister Urmas Kruuse. «Osalevate talude nimekirja vaadates on valik päris mitmekesine, aga eks iga külastaja saab juulis oma marsruudi ise koostada, sõltuvalt sellest, mis talle rohkem huvi pakub.»

Ministri sõnul leidub tänavugi avastamist igale maitsele: saab näha mitmesuguseid loomi ja linde ning põllumajandustootmise köögipoolt. Kindlasti on põnev näha ka seda, kuidas kodumaine toit meie lauale jõuab ning kui palju tööd tuleb selleks teha. Talud on meie toidujulgeoleku tagajad.

Põllumajandusuuringute keskuse maaelu võrgustikutöö osakonna juhataja Reve Lamburi sõnul on avatud talude päeval osalejate seas uusi tulijaid 61, mida on kümmekond rohkem kui mullu. 52 talu avavad oma ettevõtmise vaid pühapäeval, ülejäänud on avatud nii laupäeval kui ka pühapäeval.

Sel aastal on üllatanud talude rohkusega Kesk-Eesti: Järvamaal (18), Raplamaal (16) ja Jõgevamaal (11) on oma maakonna kohta rekordiliselt palju avatud talusid. Paistab silma, et lisandunud on rohkem nii-öelda elustiilitalusid, kes soovivad näidata, kui tore ja hea maal on elada ja mida kõike seal saab ette võtta.

Avatud talude päeva veebileht asub aadressil avatudtalud.ee. Sealt leiab külastaja ka talude kaardi, kuhu lisanduvad enne üritust programmid. Infot saab ka Facebooki-lehelt «Üle-eestiline avatud talude päev 2022».

2021. aastal oli üle Eesti avatud 299 talu, kuhu tehti nädalavahetusel kokku üle 234 000 külastuse.

Avatud talude päeva korraldavad maaeluministeerium, põllumajandusuuringute keskus, Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ning Eestimaa Talupidajate Keskliit. Toeks on ka kohalikud Leaderi tegevusrühmad. Korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa maaelu arengu põllumajandusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles