Kütuste kõrged hinnad on sõitmist vähendanud

BNS
Copy
Mootorikütuse hinnad 18. mail Circle K Valga tanklas.
Mootorikütuse hinnad 18. mail Circle K Valga tanklas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mootorikütuste kõrgete maailmaturuhindade tõttu jätkub Eesti tanklates müüginumbrite vähenemine, ennustas Eesti Õliühing.

Ühingu teatel on maikuu esimese kahe nädala kütusemüügi koondandmete järgi mootoribensiini tarbimine vähenenud 7 protsenti võrreldes tavapärasega.

«Kui tavapäraselt liiguvad nii toornafta kui ka lõpptoodete maailmaturuhinnad suhteliselt sarnaselt, siis alates Venemaa agressiooni algusest on mootorikütuste turgudel olukord muutunud väga segaseks,» ütles õliühingu tegevjuht Mart Raamat. «Märtsis-aprillis oli laes diislikütuse hind, kuid viimasel kolme nädalaga on raketina tõusnud mootoribensiini hind. Seetõttu näeme turul anomaaliat, toornafta hind on maikuus olnud üsna stabiilne, diislikütuse maailmaturuhind on hoopiski langenud ja mootoribensiini puhul võib täheldada pea 20-protsendilist kasvu.»

Ta nentis, et hinda tõstab ka ees ootav suvine sõiduhooaeg, mis suurendab järgnevateks kuudeks nõudlust mootoribensiini järgi nii Euroopas kui ka Põhja-Ameerikas. Näiteks Eestis on mootoribensiini suvine tarbimine keskmiselt 20 protsenti kõrgem kui ülejäänud aasta jooksul ning sama trendi võib täheldada ka teistes riikides.

Raamatu sõnul võib kõrgete hindade jätkumist eeldada ka lähikuudeks. «Viimase kuu jooksul piiras hindade tõusu Hiinas COVID-puhangu pidurdamiseks kehtestatud ulatuslikud liikumispiirangud. Nüüd aga taastub maailma suurima naftaimportija nõudlus ja see lisab hinnasurvet,» tõdes ta.

Õliühingu juht leiab, et valus hinnalagi on kätte jõudnud ning ta ootab, et praeguste hindade jätkudes väheneb tarbimine veelgi. Maailmaturult leevendust loota oleks tema sõnul sinisilmne, samuti pole tema vaates Eesti valitsus astunud samme kütuse hinnatõusu leevendamiseks.

Kütusesektori hinnangul taastub suvel ka arvestatav piirikaubandus Lätiga, kuna lõunanaabrite valitsus tegi mai alguses ettepaneku kütusehindade langetamiseks läbi regulatsioonide muutmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles