Mati Määrits: peretoetused kui järjekordne proovikivi

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mati Määrits
Mati Määrits Foto: Kristjan Teedema

Mai lõpp ja juuni algus peaks andma selguse, kas senine Reformi- ja Keskerakonna koalitsioon jätkab või siis suudab menetlusse antud perehüvitiste seaduse eelnõu selle selgroo murda.

Iseenesest poleks Reformierakonnal ju raske panna eelnõule ka oma allkiri ning valitsuskriis oleks taas ületatud või siis vähemalt edasi lükatud. Sel juhul oleks tegemist tõelise erakondade ülese kokkuleppega, mis oleks siduv ka riigikogu järgmistele koosseisudele. Samas on ilmselgelt näha, kui vastumeelne see oravaparteile on – peaminister on lubanud lausa tagasi astuda, kui nelja parlamendierakonna toetatud eelnõu peaks läbi minema.

Kui algselt püüdis Reformierakond peretoetuste küsimust lükata sügiseste eelarvekõneluse aega, siis nüüd on hakanud kõlama ka sisulised, samas üksteisele vastu rääkivad argumendid. Nii väitis peaminister Kaja Kallas läinud nädalal Järva Teatajas ilmunud intervjuus, et peretoetuste tõstmisel on suur mõju kolme ja enama lapsega vanematele, kes kullatakse rahaga üle, mistõttu nad ei taha enam tööle minna. 18. mai riigikogu infotunnis aga väitis valitsusjuht, et peretoetuste kasvul pole laste kasvatamisele üldse mingit erilist mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles