Ukraina lapsed saavad Värska lähedal laagrites psühholoogilist abi

LEPM
Copy
Laste- ja noortelaager.
Laste- ja noortelaager. Foto: Punane Rist

Värska lähedal toimuvad sel kevadsuvel laste- ja noortelaagrid Ukraina põgenikele, mida korraldab Eesti Punane Rist koostöös MTÜ-ga KoosOn. Laagris nõustav Ukraina psühholoog Nataliia Boychenko tõdeb, et laste hing on valu täis ning see valu avaldub eri viisidel.

«Kõige enam tuntakse puudust sõpradest ja harjumuspärasest elukorraldusest Ukrainas. Paljud noored kurdavad, et neil ei ole siin omavanuseid tuttavaid, kellega nii muret kui ka rõõmu jagada,» rääkis Boychenko. «Lapsed ja noored, kes laagrisse saabuvad, on üsna lukus. Siinne rahulik looduskeskkond, puhkamist soodustav ümbrus, toob paljudele pingelanguse ja sel hetkel on psühholoogi tugi väga vajalik. Ühe neiuga rääkisime tunde, paljude pisarate saatel, päris öösse välja,» lisas ta ning märkis, et õnneks on suurem osa lapsi ja noori valmis jagama seda, mis hingel, kuid on ka neid, kelleni on väga keeruline jõuda.

Laagrite põhiline eesmärk ongi turgutada laste ja noorte vaimset tervist. «Soovime märgata abivajajaid ja neid toetada just neile tarvilikul viisil,» sõnas MTÜ KoosOn tegevjuht Palbo Vernik. «Laagripaigast algavad mitmed matkarajad, siinsamas on ujumiskoht, süüa teeme lõkkel. See on puhkepaik ja -aeg,» kirjeldas ta.

«Ärevus viimaste kuude sündmustest – põgenemine kodust, kohanemine võõral maal, teadmatus tuleviku ees, igatsus kojujäänute järele – seda kõike on laste jaoks emotsionaalselt väga palju. Lõõgastumine sellise pinge foonil ei ole lihtne, kuid teeme oma parima, et kõik saaksid tarvilikku tuge,» rääkis Eesti Punase Risti peasekretär Arvi Perv.

Praegustes laagrites osalevad Lõuna-Eestisse saabunud põgenikud, pilootprojektina oli kavas kümme viiepäevast laagrit ligikaudu sajale inimesele. «Siiski näib, et sellist tuge ja puhkeaega on lastele ja noortele väga tarvis ning kavandamegi juba jätkamist, ehk lausa sügiseni välja,» sõnas Arvi Perv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles