Memmed ja taadid peavad Intsikurmus pidu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
2019. aasta Lõuna-Eesti memme-taadi suvepidu sai teoks Tõrvas.
2019. aasta Lõuna-Eesti memme-taadi suvepidu sai teoks Tõrvas. Foto: Arvo Meeks

Põlva Intsikurmus leiab ülehomme aset Lõuna-Eesti memme-taadi pidu «Muusika meid ühte seob». Peole eelneb rongkäik, mis saab alguse Jakob Hurda monumendi juurest.

Pidu võõrustavad kordamööda Põlva, Võru, Valga ja Viljandi maakonnad ning tänavu on järg jõudnud Põlva kätte. Ühine suursündmus annab esinemisvõimaluse nelja maakonna eakate laulu- ja tantsukollektiividele ning rahvamuusikutele. Et aga laulurõõmu jätkuks rohkematele, osalevad peol ka täiskasvanute nais-, mees- ja segakoorid, samuti kollektiivid Järva- ja Tartumaalt. Ühtekokku on kohale saabumas 75 kollektiivi üle 800 esinejaga.

Kontserdikava seovad kohalike rahvalauludega tervikuks folklooriansambel Käokirjas ja Urmas Kalla. Külalistena esinevad Voldemar Kuslap ja Martin Trudnikov.

Eakate rahvapidude traditsioon sai Lõuna-Eestis alguse 1992. aastal Parksepas Võrumaal. Järgmisel aastal olid sealsele peole kaasatud juba ka Põlva maakonna eakad. Sealt edasi on Valga, Viljandi, Võru ja Põlva maakonna eakate taidlejate pidu peetud igal suvel kordamööda kõigis nendes maakondades. Pärisnimega on need küll memme-taadi rahvapeod, kuid tihti on koos vanema põlvkonnaga pidudel osalenud ka koolilapsed.

Tänavuse peo lavastaja ja kunstilise juhi Helje Põvvati sõnul on nendel pidudel osalejad alati armastanud laulda ja tantsida. «Need ühised koos veedetud tunnid aitavad hoida elurõõmu ja annavad jõudu edasi minna uute kohtumisteni,» ütles lavastaja.

Peo kunstnik on Epp Margna, rahvamuusikute liigijuht Krista Sildoja, kooride liigijuhid Saidi Tammeorg ja Ester Liblik, tantsijate liigijuht Esta Sokman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles