Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Ode Oras: milline peab olema üks õige Lõuna-Eesti sõir: kas köömnetega või ilma? (3)

Copy
Ode Oras
Ode Oras Foto: Harri A. Sundell

Esimesel juunil möödus aasta sellest, kui sõir sai kaitstud geograafilise tähise (KGT). Sellest sõltuvalt tohib praegusel ajal müüa sõira nimel all ainult Setomaal või Vana-Võromaal valmistatud toorainest tehtud sõira.

Tähise eesmärk on tõsta sõira väärtust ning kindlustada, et selle ostjad saavad oma raha eest ka väärilist kvaliteeti. Inimene, kes tahab enda tootele sõira KGT märki taotleda, peab selleks oma valmistatud sõira viima laborisse, kus tehakse kindlaks, kas tootel on õigesse vahemikku sobituv kiudaine-, soola- ja rasvasisaldus. Praeguse seisuga on geograafilise tähise saanud sõir, mis valmistatud köömnetega.

Pikas perspektiivis võiks geograafilise tähise saamine tuua kasu kogu piirkonna arengule. Sõir on nüüd ju ikkagi samas paadis šampanja ja parmesaniga. Kuid praegu on tekkinud olukord, kus oma lehma puudumisel saab «õiget» sõira valmistada ainult Nopri või Metsavenna talu piimaga. See on tekitanud kogukonnas elava diskussiooni.

Tagasi üles