Ukraina suursaadik külastas Valgat

LEPM
Copy
Fotol (vasakult) Valga põhikooli Ukraina klassi abiõpetaja Alina Malbe, Valga vallavanem Monika Rogenbaum, Ukraina suursaadik Marjana Betsa, Valga Ukraina seltsi juht Ruslana Dovha.
Fotol (vasakult) Valga põhikooli Ukraina klassi abiõpetaja Alina Malbe, Valga vallavanem Monika Rogenbaum, Ukraina suursaadik Marjana Betsa, Valga Ukraina seltsi juht Ruslana Dovha. Foto: Valga vallavalitsus

Valgas viibis reedel Ukraina suursaadik Eestis Marjana Betsa, kes kohtus Valga vallavanema Monika Rogenbaumiga. Kohtumisel räägiti sõjapõgenike olukorrast, nende võimalustest ja väljakutsetest Eestis, kitsamalt Valga vallas. Suursaadikut saatsid Valga visiidil Valga Ukraina seltsi juht Ruslana Dovha ja Valga põhikooli Ukraina klassi abiõpetaja Alina Malbe.

Sõjapõgenike arv Valga vallas on 200 ümber. Koordineeritult on sõjapõgenikud majutatud Valga linnas Maria hostelissse, Valgamaa kutseõppekeskuse ühiselamusse ja Karula piirkonnas Nakatu turismitallu. Mõned pered elavad ka Taheva piirkonnas, aga suurem osa põgenikest on Valga linnas.

Ukraina lapsed õpivad Valga põhikoolis ja Priimetsa koolis, neid on vastu võetud kõikidesse linnas töötavatesse lasteaedadesse, samuti Hargla kooli lasteaeda.

15. juunil on Valga vallavolikogu istungi päevakorras halduslepingu sõlmimine sotsiaalkindlustusametiga, haldusülesandeks on Ukraina sõjapõgenikele ühekordselt alalise elukoha leidmise/üürimise ning vajaduspõhiselt ka tõlketeenuse osutamise kulude hüvitamine.

Kui allavolikogu halduslepingu sõlmimise heaks kiidab, siis on rahvusvahelise kaitse saajal eluruumi üürimisel ja tõlketeenuse vajadusel võimalik saada tuge vastavalt kuni 6- ja 16-kordses toimetulekutoetuse määras. Toimetulekutoetuse määr on nüüd 200 eurot. Raha nimetatud kuludeks eraldatakse Valga vallale riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles