Õpetaja Urmas Nagel pälvis kuldristi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Urmas Nagelile anti üle kuldrist.
Urmas Nagelile anti üle kuldrist. Foto: Toomas Nigola

Räpina kirikus leidis aset eriline missa, kuhu saabus ka Eesti Evangeelse Luteri Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma. Peapiiskop andis Räpina Miikaeli koguduse õpetajale Urmas Nagelile pika ja pühendunud teenistuse eest üle EELK kuldristi. «Otsus anda Urmas Nagelile kuldristi kandmise õigus tehti juba novembris 2020, kuid koroonalaine ja õpetaja Nageli ootamatu haigestumine takistasid tunnustuse varem üle andmist,» ütles peapiiskop.

Nagel on vaimuliku ametit pidanud 30 aastat. Teenimist alustas ta Hiiumaal Emmaste koguduses, 2000. aastast teeb ta seda Räpina koguduses, lisaks on ta Mehikoorma koguduse hooldajaõpetaja.

Koguduse sekretäri Tiia Orase andmetel on Nagel Räpinas ristinud 506 last ja täiskasvanut, võtnud kogudusse 385 uut liiget, laulatanud 54 paari ja saatnud viimsele teele 1157 koguduse liiget. Kaheksa aastat täitis ta ka Võru praosti kohustusi.

Nagel ise tõdes, et tunnustused tulevad alati ootamatult. «Pigem olen olnud nende suhtes skeptiline. Aga eks ikka teeb ka rõõmu, kui märgatakse. Ju olen siis mõne asjaga hakkama saanud.»

Kirikuõpetaja amet on tema sõnul selline, millel hästi palju nähtamatuid külgi. «See pole nagu puude ladumisega – laod ära ja riit valmis. Eks see üks külvamise töö on. Vägisi ei saa ju kedagi usklikuks teha, aga eks mõni tera läheb ikka idanema.»

Rõõmu teevad Nagelile inimesed tema ümber. Kirikuelu praegusest seisust kõneldes nentis ta aga nukralt, et usulisest ärkamisest Eestis praegu rääkida ei saa. «Aga tuleb vastu pidada.» JAAN RAPP

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles