Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Rohepööre jaanilaual - taimetoit on uus šašlõkk

Copy
Taimetoidukokk Kerlyn Kisla valmistas soovitusena jaanilauale takod: lihtne seltskondlik amps, mida saab kogu seltskonnaga teha.
Taimetoidukokk Kerlyn Kisla valmistas soovitusena jaanilauale takod: lihtne seltskondlik amps, mida saab kogu seltskonnaga teha. Foto: Arved Breidaks

Kui jaaniõhtuks sisseoste tehes tahaks lihaleti ees hindu takseerides korraga nutta ja vanduda, siis hingake sügavalt sisse-välja ja mõelge kastist välja – šašlõkk jaanikul on ju nii väga üheksakümnendad koos Soome longero ja CD-plaatidega.

Liha lahtisel tulel küpsetamine võib meestes küll esile kutsuda ürgseid võnkeid ajast, kui esiisad lõid mammuti maha ja seda pooltoorelt koopasuul järasid, kuid tegelikult tekitab liha puhitusi ja kõhukinnisust. Pealegi söödi toona mammutit või kobrast – sõltuvalt sellest, kes paremini kätte tuli – koos ohtra taimetoiduga.

Sestap jätke võitlus liigikaaslastega kollaste siltidega šašlõkikarpide pärast ja astuge lihariiulitest vaid mõne sammu kaugusel asuva taimetoidu väljapaneku manu. Isegi kui kodumaise värske kurgi ja tomati hind on sealihaga peaaegu samast klassist, on taimedest tehtud jaanitoit kergem seedida ning pärast jaksab ka mehe moodi sõnajalaõit otsida.

Tagasi üles