Tomi Saluveer: jätkus nii leiba kui ka tsirkust

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Jaaninädal näitas, et rahvas ei janunenud kuuma ilma käes ainult jookide järele, vaid otsis võimalusi kosutada ennast ka kultuuri ja toiduga ning jahutas end vees.

Võrukate lõbusatest seiklustest kõnelev suvelavastus «Rannatare» oli laupäeval mõni tund enne etenduse algust välja müüdud. Lisapiletid tulid müüki tund enne teatritüki algust kohapeal, kuid kõik pealtvaatajad Tamula järve randa püstitatud tribüünile ei mahtunudki. Nii tõi näitleja ja etenduse muusik Andres Määr kohale ka lisapingi. Jutt võrukate seas nostalgiat tekitavast naljatükist levis mõne päevaga nii kiiresti, et pühapäevase etenduse pääsmed olid välja müüdud juba hommikuks.

Võrukaid paelub oma linnas asuva legendaarse maja lugu, sellega seotud mälestused ja tuttavad inimesed. Nõukogudeaegne nostalgia rõõmustas neid, kes seda aega mäletavad. Absurdilähedasest ajast rääkivas tükis oli nalja ka noorematele, samuti kaugemalt Võrru jaanitulele sõitnutele. Hea, et osatakse ka iseenda üle nalja visata: meenuvad fraasid «Meie reliikvia on vabadus» ja «Uma mekk».

Samamoodi tõmbasid rahvast jaaninädalal magnetina ligi ka kõik piirkonna veesilmad.

«Rannataret» mängitakse sel nädalal veel kolmel korral ning nagu näha, paarikümne euro suurune pilet huvilisi ei heiduta. MTÜ Müüdud Naer lavale toodud lugu tõi laupäeval kokku ligi kolmsada inimest. Meenub ka Tamula järve rannabangalo juures 2016. aastal Olavi Ruitlase romaani põhjal mängitud tükk «Vee peal», sellegi lavastas Tarmo Tagamets.

Samuti tõmbasid rahvast jaaninädalal magnetina ligi ka kõik piirkonna veesilmad. Näiteks Rõuge Suurjärve juures polnud lõuna ajal ühtegi vaba parkimiskohta. Täis oli ka Tamula juures asuv parkla, rahvast jagus Vagula, Vaskna ja Kubija äärdegi. Õnneks jätkub Lõuna-Eestis väikseimaid veesilmi kõigile, kes kuumalaine käes ennast jahutada soovivad.

Jaanilaupäeval Tallinna poolt Lõuna-Eestisse vuranud katkematu autode voor näitab, et jaanituld tullakse ikka maale pidama. Selles kontekstis on raske mõista kalapoe pidajat, kes sulges jaanide ajal kaheks nädalaks oma uksed. On ju jaanid just grillimise kõrghooaeg. Sama hästi võiks juuksur või õmbleja teatada, et tema koolilõpupidude ajal ei tööta.

Ettevõtlikud ja töökad inimesed saavad hakkama. Seda tõestas jaaninädalal kohvik Suur Muna, kus suudeti kuuma ilma trotsides suurele rahvahulgale kiiresti maitsvaid roogi serveerida. Nii oli jaaninädal õigeid valikuid tehes täis kultuurielamusi, toidunaudinguid ja veemõnusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles