VIDEOLUGU ⟩ Haruldane mudakonn kipub tiikidest ära kaduma

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Mudakonna allakäiku ilmestab Kristiina Kübarsepa sõnul nende kadumine tiikidest, kus neid veel eelmisel kümnendil leidus.
Mudakonna allakäiku ilmestab Kristiina Kübarsepa sõnul nende kadumine tiikidest, kus neid veel eelmisel kümnendil leidus. Foto: Arved Breidaks

Poolenisti kinnikasvanud tiikides, kus hundinuiade vahel võib suveõhtul silmata vaid mõne kiili rippuvat lendu, käib veepinna all aga vilgas elu. Teiste elukate seas püüavad seal täiskasvanuks saada Eestis väheneva arvukusega mudakonna kullesed, kelle väljasuremisest päästmise on Eestimaa looduse fond (ELF) võtnud sel aastal oma südameasjaks.

«Mudakonn on Eestis looduskaitse all, ta on teises kaitsekategoorias ja viimase kümne aasta jooksul on mudakonna arvukus olnud langustrendis,» rääkis kahepaiksete ekspert Kristiina Kübarsepp. «See väike mudakonn, kellel on hiidkullesed, mis võivad olla suuremad kui ta ise – tema käekäik Eestis ei ole kõige parem ja see on murettekitav.»

Teisipäeva õhtul kogunes seltskond mudakonnahuvilisi Karula rahvuspargis Kaika küla kolme tee ristumiskohta, et teha lühike jalgsimatk läheduses oleva paari tiigi manu, kus teadaolevalt mudakonn sigib. Viljapõllust ümbritsetud kahest tiigist esimeses mudakonna kulleseid kahvaga varustatud Kristiina Kübarsepale silma ei hakanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles