Elektrifirma kergitab võrgutasu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm. Foto: Elmo Riig

Üleüldise hinnatõusu tõttu on oluliselt kallinenud ka ehitustööde ning elektriseadmete ja -materjalide maksumused. Seetõttu on Elektrilevi otsustanud kergitada oktoobrist võrgutasu.

2021. aasta lõpust on elektrivõrkude ehitus ettevõtte sõnul kallinenud ligi 25 protsenti. Eriti suur mõju on seejuures olnud Ukraina sõjast tingitud hinnatõusul.

Seoses hinnatõusuga tõstab ettevõte 14. juulist ampripõhist liitumistasu kindlaksmääratud piirkonnas ehk kuni 400 meetri raadiuses alajaamast. Kaugemal on liitumistasu jätkuvalt tegelike kulude põhine. Muudatus ei mõjuta kliente, kes on liitumislepingu või taotluse esitanud enne 14. juulit ega neid, kelle liitumine on juba valmimas või lepingupakkumist ootamas. 2015. aastast muutumatult kehtinud ampritasu on praegu 156 €/A, pärast hinnatõusu 198 €/A.

Lisaks mõjutab Elektrilevi ka jätkuvalt kõrge elektri hind. Elektrilevi on üks suuremaid elektritarbijaid Eestis, tarbides aastas ligi 300 GWh elektrit, mis on vajalik võrgu töös hoidmiseks. Võrreldes kehtiva võrgutasu kooskõlastusega on elektri hind tõusnud 27 protsenti. Sellest lähtuvalt kooskõlastas konkurentsiamet võrgutasu kolmeprotsendilise tõusu 1. oktoobrist 2022. Võrgutasu muutus on kõikidele tarbijatele ühetaoline.

«Elektrivõrk peab olema võrdselt töökindel kõikjal Eestis ja võrguteenus klientidele mõistliku hinnaga. Selle eesmärgi täitmine eeldab järjepidevaid investeeringuid võrgu uuendamiseks ja arendamiseks. Enam kui viiendiku võrra kallim elekter, ehitustööd ja materjalid koos üha sagedasemate tormidega ei võimalda tänaste võrgutasudega uuendustöid teha,» sõnas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

2021. aastal rekonstrueeris Elektrilevi enam kui 600 kilomeetrit liine ja 200 alajaama. Suuremaid keskpingevõrgu uuendustöid on sel aastal veel plaanis ka Lõuna-Eestis: Tõrva ja Võru ümbruses.

Elektrilevi ilmastikukindla võrgu osakaal kasvas 2021. aasta lõpuks 72 protsendi tasemele. Investeeringud elektrivõrku ulatusid 2021. aastal 100 miljoni euroni, mille tulemusel paranes 70 000 kliendi varustuskindlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles