Loomakaitsjad: palava ilmaga tuleks lemmikloom koju jätta

LEPM
Copy
Lemmikloom.
Lemmikloom. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) kutsub üles suvekuumusega jätma lemmikloom koju.

Näiteks koera kehatemperatuuri paari kraadine tõus võib muutuda talle kiiresti eluohtlikuks. Looma autosse jätmine, rannas mõnulemine või sulaval asfaldil jalutamine kuuma ilmaga võib lõppeda looma tõsiste tervisekahjustuste või isegi surmaga.

Poodi, tanklasse või kohvikusse minnes ei tohi jätta koera autosse. Auto temperatuur muutub ohtlikuks minutitega. Lemmikloomal ei ole võimalik reguleerida oma keha soojust higistades nagu inimesel. Kui koera temperatuur tõuseb liiga kõrgeks, siis lakkab vereringe töötamast, mis toob omakorda kaasa neerude väljalülitumise, hapnikupuuduse ajus ja sisemise verejooksu.

“Kui õues on 27 kraadi, siis kõigest 10 minutiga tõuseb auto temperatuur 37 kraadini. Koera autosse jätmise asemel vii ta koju või vali ostlemiseks loomasõbralikud kohad. Mitmetes ehituspoodides, kohvikutes ja kaubanduskeskustes on koerad lubatud. Soovitame siiski lemmiklooma koju jätta, kus ta saab nautida jahedamaid temperatuure,” sõnas ELS-i turundus- ja kommunikatsioonijuht Agnes Blank.

Kiusatus võtta ilusa ilmaga koer randa või linna jalutama võib olla suur, kuid koerale osutub see piinarikkaks. “25 soojakraadiga võib asfaldi temperatuur küündida 50 kraadini. Nii kuum asfalt kui ka rannaliiv võivad tekitada koera käpapadjale tõsiseid vigastusi. Vali jalutamiseks varahommik või õhtune aeg, naudi rannamõnusid ilma koerata ja paku loomale toas tegevust,” lisas Blank.

Loomadel on enda jahutamise võimalused oluliselt väiksemad kui inimestel ning ülekuumenemine võib kergesti tekkida. Kindlasti tuleb palava ilmaga tagada lemmikloomale pidev juurdepääs veele, võimaldada varjuline koht ning katta toas aknad kinni. “Ka kodust ära minnes kontrolli, et looma pesa või puur ei paikneks otsese päikese all,” lisas Blank.

Koera saab jahutada näiteks niisutades jaheda rätikuga tema kõhualust või anda talle jääkuubikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles