Näitus viib rändama Lõuna-Eesti maastikele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Aleksander Vardi maal «Sügis», millest kõik alguse sai.
Aleksander Vardi maal «Sügis», millest kõik alguse sai. Foto: Tartu Linnamuuseum

Tartu linnamuuseumis avati Eesti Kunstimuuseumi näitus «Silmates maastikke. Perekond Värniku kogu».

Külli ja Peeter Värniku kunstikogu nurgakivi ja lähtekoht on 1999. aastal perekondliku suursündmuse tähistamiseks soetatud Aleksander Vardi maal «Sügis». Ehkki perele kuulus varemgi kunstiteoseid, peamiselt 20. sajandi viimasest veerandist, otsustati teadlikult kollektsiooni looma asudes keskenduda 20. sajandi esimese poole ja Pallase kunstikooliga seotud autorite loomingule.

Iga teos on valitud kogusse teadmisega, et sellega hakatakse koos elama. Eero Epner on kirjutanud, et enne Teise maailmasõja puhkemist ei olnud Pallase koolkonna kunst eesti kodudes elitaarne nähtus: Ado Vabbe, Aleksander Vardi ja teiste tollaste kunstnike teosed ehtisid paljusid kodusid ning kunsti keskel ja kunstiga koos elamine oli kultuurse eluviisi norm.

Selle tõdemuse foonil võib öelda, et Värnikute kogusse kuuluvad teosed on jõudnud tagasi loomulikku konteksti: rikastama ja esteetiliselt vääristama elukeskkonda. Tartus lisandub sellele nii-öelda koju jõudmisele veel teinegi mõõde: mitmed Tartu ümbruse ja Lõuna-Eesti maastikuvaated jõuavad sünnipaika või selle lähistele.

Näitus on novembrist märtsini Eesti Kunstimuuseumi filiaalis Mikkeli muuseumis eksponeeritud väljapaneku laiendatud uusversioon.

Eksponeeritavad teosed jagunevad kolme alateema vahel: «Linnast loodusesse», «Metsast mereni» ja «Lõuna-Eesti taeva all». Esimene illustreerib 20. sajandi esimese poole Eesti kunstnike teostes põimuvat ehedat loodustunnetust ning uudishimu ja vaimustust linnakeskkonna ja -melu suhtes. «Metsast mereni» toob vaatajateni Eesti looduse suvise ja sügisese värvikülluse. «Lõuna-Eesti taeva all» teeb kummarduse Konrad Mägile, Aleksander Vardile ja teistele Lõuna-Eestis sündinud ja kasvanud kunstnikele, kes oma loomingus selle erilise karakteriga piirkonna kujutamise juurde korduvalt tagasi pöördusid.

Näitus on Tartu linnamuuseumis avatud 30. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles