Heinaküünis tulevad viimased etendused

BNS
Copy
Setokeelne lavastus "Petserimaa igatsus" põhineb kirjaniku ja ajakirjaniku Ilmar Vananurme samanimelisel näidendil.
Setokeelne lavastus "Petserimaa igatsus" põhineb kirjaniku ja ajakirjaniku Ilmar Vananurme samanimelisel näidendil. Foto: Arvo Meeks

Taarka pärimusteater mängib juulis Petserist kaheksa kilomeetri kaugusel Säpina küla heinaküünis viimased kaheksa etendust setokeelset «Petserimaa igatsust».

Lavatükk kõneleb seto keeles piiridest. Petserimaa kirjaniku Ilmar Vananurme näidendi, mille kohandas Setomaa juurtega Urmas Lennuk, tõi mullu lavale Helena Kesonen.

Huumoriga vürtsitatud draama räägib nii inimesi füüsiliselt lahutavast kontrolljoonest kui vaimsetest piiridest, mis paljuski meie endi seatud, ent mida tajume ületamatute raudtaradena.

«Käisin maikuus Rootsis Bibu noore vaataja teatri ülevaatefestivalil, kuhu olid kutsutud ka põlisrahvaste lavastused ja teatritegijad. Olin vapustatud, kui julgelt kasutatakse maakeelt ja pärimusteemasid laste- ja noortelavastustes. Sama julgelt kasutatakse ka füüsilist liikumiskeelt ning erinevaid digi- ja tehnilisi võimalusi. Hõi’, seto, võro, mulgi, tarto ja kihnu vedosnikud, äkki on just nüüd viimane aeg sõnaraamatute koostamise kõrvalt pakkuda noorele vaatajale omakeelset teatrit, mis ühendaks juured kõvasti maasse,» rääkis lavastaja Helena Kesonen.

Näitlejatena astuvad üles Siim Angerpikk, Jekaterina Moskalenko, Lauli Otsar ja Agur Seim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles