VIDEOLUGU ⟩ Ugri ürgteater teeb Lõuna-Eesti lagendikel uuestisünni

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Lõkkelood lavastanud Enor Niinemäe sõnul on näitleja keha etenduses tagaplaanil ning lugu ise saab võimaluse silma paista.
Lõkkelood lavastanud Enor Niinemäe sõnul on näitleja keha etenduses tagaplaanil ning lugu ise saab võimaluse silma paista. Foto: Arved Breidaks

Tartu üliõpilasteater seadis end sel nädalal sisse RMK Lõunalaagri lõkkekohas Setomaal, kus kolmel õhtul tuuakse publiku ette läänemeresoome rahvaste juttudel põhinev etendus Lõkkelood, mida võiks nimetada ka ugri ürgteatri uuestisünniks.

«Muinasjutu vestmine lõkke ääres on üsna ürgne vorm ja me mõtlesime, et ei tahaks seda kutsuda otseselt teatriks, vaid see on lõkkeõhtu,» rääkis lavastaja Enor Niinemägi. «Inimesed tulevad lõkke ümber ja me vestame neile lugusid. Ega siin pimedas suurt vaadata ole, lõkkekuma paistab meile näkku ja see oli ka üks mõte, et võtaks näitleja keha natukene ära ja laseks lool kõnelda.»

Pärimuslood, mis RMK kolmes lõkkekohas Seto-, Tartu- ja Võrumaa metsades juulis ning augustis ettekandele tulevad, on ühest või teisest otsast seotud metsaga, millel läänemeresoome pärimuses on oma kindel koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles